Na osnovu primljenih poziva lozničke SOS službe, žene su najčešće žrtve porodičnog nasilja, koje trpe od svojih muževa. Za protekle tri godine rada loznički SOS telefon primio je 387 poziva žena koje trpe nasilje u porodici. Stručnjaci ove službe koja radi u okviru Centra za socijalni rad u Loznici, ističu da se nasilje nad ženama ne javlja slučajno, već je to „isplanirano i sistematsko držanje nekoga pod kontrolom“.

Na osnovu primljenih poziva lozničke SOS službe, žene su najčešće žrtve porodičnog nasilja, koje trpe od svojih muževa. Za protekle tri godine rada loznički SOS telefon primio je 387 poziva žena koje trpe nasilje u porodici. Stručnjaci ove službe koja radi u okviru Centra za socijalni rad u Loznici, ističu da se nasilje nad ženama ne javlja slučajno, već je to „isplanirano i sistematsko držanje nekoga pod kontrolom“. Vršilac dužnosti direktora Centra Snežana Ignjatović kaže za Betu da bračno nasilje uglavnom počinje kada se u braku za to „pripremi teren“.
Ona navodi da posle prvog incidenta obično nastaje mirenje supružnika i faza takozvanog medenog meseca, koja ženu dovodi u nedoumicu. Prema rečima Ignjatovićeve, žena se tada preispituje i pokušava da bude bolja, ali sledeće nasilje je još drastičnije, a uglavnom ga prati i psihološko nasilje. Žene se na SOS telefon najčešće javljaju u toj, drugoj fazi, dok treću fazu porodičnog nasilja karakteriše duboka depresivnost žene. Ignjatovićeva ističe da na nasilje brže reaguje žena koja se u životu nije susretala sa fizičkim zlostavljanjem.
Projekat „Utočište“ realizovao se od decembra 2003. godine, a pored SOS telefona, uključivao je i besplatno psihološko savetovalište i pravnu pomoć žrtvama nasilja. U međuvremenu je u nedostatku novih donatorskih sredstava, od januara prošle godine SOS telefon počeo da radi u okviru Centra za socijalni rad, čije socijalne radnice primaju pozive žrtava nasilja, u okviru finansijske podrške lokalne uprave. U centru istovremeno radi psihološko savetovalište, dok pravnu pomoć klijentkinje mogu da pronađu u okviru pravne službe Skupštine opštine Loznica.
Za nastavak rada SOS telefona i psihološkog savetovališta u prošloj godini opština je iz budžeta izdvojila 200.000 dinara, dok je ove godine za tu namenu planirano 214.000 dinara. Američka organizacija za međunarodnu pomoć i razvoj (IRD) poklonila je lozničkoj opštini 7.280 američkih dolara za projekat „Uspostavljanje jače mreže za borbu protiv nasilja u porodici“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari