Šta su bili "okidači nasilja" među bračnim partnerima pre 20 godina? 1Ilustracija/ Foto: Pixabay/ Ninocare

Pre 20 godina na nasilje u porodici je tek krenulo da se gleda kao na krivično delo, pisao je dnevni list Danas. Međutim, i pored donošenja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je na snazi od 2016. godine, broj femicida nije u značajnom padu od 2003. godine.

Davne 2003. godine je od januara do novembra 31 ženu ubio partner. Danas, 20 godina kasnije, taj broj nije mnogo manji, od početka godine ubijeno je 27 žena.

Pre 20 godina je Ivana Čvorović za Danas izjavila da bi „okidači“ nasilja među bračnim partnerima mogli biti rođenje deteta, period trudnoće ili period zasnivanja porodice.

Autonomni ženski centar je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra 2003. godine na Trgu Republike organizovao kampanju posvećenu ubijenim ženama.

Istraživanja koja su sprovedena pre 20 godina, navode da su najčešće nasilje trpele žene u bračnim zajednicama, a ovogodišnja istraživanja nam potvrđuju da je to još uvek slučaj.

Smatralo se da svaka treća žena trpi neku vrstu fizičkog nasilja.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Kako je za Danas pre 20 godina navela Dušica Popadić iz ITC-a (Incest trauma centre), jedan od razloga zbog kog su se žene često opredeljivale za nastavak života u nasilnoj sredini jeste činjenica da društvo teško prihvata da je žena žrtva nasilja, zbog čega ona često biva odbačena.

Za neprijavljivanje nasilja danas se navode brojni razlozi, od kojih je jedan svakako strah od osude bliske okoline, ali pored toga navode se i brojni faktori poput nepovoljne ekonomske situacije, straha od nasilnika, sramote zbog doživljenog nasilja, ali i nepoverenja u institucije.

U tom periodu je u Srbiji podneta i prva tužba protiv mizogonije u srpskim medijima. Tužbu je podnela Inicijativa protiv mizogonije u medijima (IPMM) protiv TV Pinka i glumca Milana Gutovića, zbog Gutovićeve autorske emisije „Ne može da škodi“, u kojoj je iznosio razne neumesne komentare upućene ženama.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari