Nasilje u školama odraz atmosfere u društvu 1Foto: Stefana Savić

Incident u Sedmoj beogradskog gimnaziji, u kojoj je došlo bezmalo do fizičkog razračunavanja nekoliko učenika i profesora fizike, nije česta slika u gimnazijama, ali je odraz atmosfere u društvu – nasilja, napetosti i poremećenog sistema vrednosti.

Ovaj zaključak iznelo je nekoliko direktora gimnazija u Srbiji sa kojima smo razgovarali, ali koji nisu želeli javno da komentarišu slučaj u Sedmoj gimnaziji jer ne znaju šta je prethodilo situaciji u kojoj je nastavniku „pao mrak na oči“ pa je ošamario učenicu.

Na društvenim mrežama pojavili su se brojni komentari u kojima se postupak nastavnika opravdava, a kritikuje ponašanje đaka, koji su dali sebi za pravo da dovode u pitanje njegov kriterijum ocenjivanja, a posebno učenice, koja je, kako je rečeno, reagovala „burnije“ na ocenu. Deca su bezobrazna, bahata, nevaspitana, nije ni čudo što je nastavniku „pao mrak na oči“, sigurno da je bio izazvan pa mu je „pukžo film“, to je bila „vaspitna ćuška“…samo su neki od komentara koji se mogu pročitati u fejsbuk grupama koje okupljaju i prosvetne radnike.

Ivana Orolicki, psihološkinja i direktorka OŠ „Svetozar Marković“ ocenjuje za Danas da je događaj iz Sedme gimnazije nesvakidašnji, ali da svi učesnici snose odgovornost i da za nasilje nema opravdanja.

Komentarišući podršku nekih prosvetnih radnika profesoru fizike, kaže da to donekle može da razume jer su izazovi rada u prosveti sve veći, ali da oni koji su se opredelili za ovu profesiju „moraju da rade na sebi i da se stručno usavršavaju, kako u pogledu prenošenja znanja tako i razvijanju komunikacijskih veština“. Nastavnik je, dodaje, i pedagog i mora da nauči kako da izađe na kraj sa ovakvim situacijama.

– Ne mogu se stavljati u istu ravan nastavnik i učenici. Đaci su deca, oni rastu, razvijaju se, sazrevaju i odrastaju u odrasle osobe koje će sutra biti savesni građani. Odrasli su ti koji moraju da preuzmu odgovornost. Bilo je primera da učenik udari nastavnika ili obrnuto, ali prvi put čujem da se dogodila opšta tuča. Nedopustivo je to što se desilo. I za jednu i da drugu stranu postoje mehanizmi kako se sankcioniše nasilno ponašanje – kaže za Danas Ljiljana Đokić, direktorka Gimnazije „Sveti Sava“ u Beogradu.

Kako je ranije objavljeno, nastavnik je udaljen s posla i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak, a tek će se utvrditi ima li odgovornosti učenika koji su učestvovali u ovom incidentu.

– Urušavanje profesije prosvetnih radnika traje godinama i u takvoj atmosferi ne možete da očekujete da između učenika i nastavnika postoji neki dobar odnos. Jer najpre društvo treba da poštuje profesiju da bi to učenici počeli da rade. Da su učenici poštovali svog nastavnika sigurno ne bi nasrnuli na njega, čak iako je on postupio neprimereno. Ali nastavak cele priče da je krenula opšta tuča deluje mi potpuno neverovatno – navodi Đokić.

Objašnjava da je u gimnazijama specifična atmosfera, jer ih generalno upisuju dobri učenici. Veruje da u osnovnim školama ima više „čarki“ jer su deca mlađa, reaguju impulsivnije, različitog su uspeha i vladanja. Đokić naglašava da se na prevenciji nasilnog ponašanja mora raditi od prvog dana.

– Mi se trudimo da budemo škola dobrih vibracija, da širimo pozitivnu klimu, da se već od prvog dana stvara odnos poverenja između nastavnika i učenika. Naravno da postoje situacije kad nastavnici misle da učenici nisu u pravu i obrnuto, ali nije bilo ovakvih ispada, čak nije dolazilo ni do pomisli na fizički obračun. To što se dogodilo u Sedmoj gimnaziji verovatno je moglo da se desi u nekom trenutku u svakoj školi. Jer i nastavnici su samo ljudi, sa svojim problemima i slabostima i ne mogu „klikom“ da se isključe kad uđu u školu. Ali naravno da treba raditi na samokontroli, a svako ko pogreši mora da odgovara za svoje greške – kaže Đokić.

Vratiti ugled školi

– Ako hoćemo kvalitetno obrazovanje moramo vratiti ugled škole kao institucije. Za to su odgovorni i zakoni, i nastavnici. Treba raditi i sa roditeljima, jer se neretko pokazuje da učenici imaju njihovu podršku za neka slična ponašanja u školi – smatra Ivana Orolicki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.