Nastavak afere o Piksijevoj donaciji keksa vrtiću "Pčelica" u Nišu: Direktorka vrši pritisak na zaposlene da fingiraju dokumenta 1Foto: V.Torović

Nakon što je iz Predškolske ustanove “Pčelica” u Nišu početkom marta zbog isteka roka povučeno oko 200 kilograma keksa “plazma”, koji je još maja prošle godine donirao selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi, u javnosti se saznalo da je donacija od tri tone tog slatkiša stajala “zaključana u magacinu” bez neophodnih dokumenata.

Predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde(SSP) u Nišu, Jelena Milošević kaže da direktorka “Pčelice” Svetlana Mitić sve do marta nije dozvoljavala da se donirani keks uključi u ishranu dece.

Ona poziva budžetsku inspekciju da reaguje, i najavljuje da će podneti više krivičnih prijava protiv direktorke i svih odgovornih u “Pčelici”

“Nakon mojih saznanja da “Pčelica” nema četiri potrebna dokumenta (ugovor o donaciji, dokument o prijemu, nalog za skladištenje i popisnu listu)za keks koji je donacija, krenuli su pritisci i pozivanje zaposlenih u Službi za finansije i Pravnoj službi, konkretno osoba zaduženih za evidenciju ulaza u magacin. Pretpostavljam zbog fingiranja pomenutoj dokumenata”, smatra ona.

Čelnica niškog SSP preciza da neophodna dokumenta o Piksijevoj donaciji  ne postoje.

“ U trenutku kad sam to objavila u javnosti ta dokumenta nisu postojala i ne postoje ni sada. Da su postojali direktorka “Pčelice” bi ih dostavila medijima i demantovala me, ali me je umesto toga optužila me je da zloupotrebljavam temu u svrhu predizborne kampanje. Protiv petoro zaposlenih u kuhinji, koji su upozoravali da će keksu da istekne rok, direktorka je pokrenula disciplinske postupke”, kaže Milošević.

Ona dodaje da zaposleni u “Pčelici” trpe užasne pritiske, da im se “pakuju” otkazi jer ne žele da učestvuju u mahinacijama direktorke.

“Upozoravam Svetlanu Mitić da se ne igra, ne otpušta i mobinguje ljude, garantujem joj da neće proći i da će odgovarati. Jezivo je da takva žena bude na čelu vrtića koji zbrinjavaju veliki broj dece. Ovo nije pitanje izbora, ovo je pitanje dece koja idu u vrtiće, pitanje poštovanja zakona i pitanje principa”, konstatuje Milošević.

Ona napominje da i većini preostale “plazme” ističe rok u toku aprila i maja, tako da je pitanje koliko će pakovanja biti potrošeno, a koliko će morati da bude uništeno.

U “Pčelici” kažu da su optužbe iz SSP “predstavljaju pokušaj te stranke da predizbornu kampanju vodi preko ove ustanove”.

“Direktorka nije zadužena i ovlašćena da odlučuje o ishrani dece. Ona ne odličuje šta će se i kad servirati. Jelovnik se izrađuje na sedmičnom nivou, a o njemu odlučuju nutricionisti i zaposleni u kuhinji. U njihov rad se direktorka ne mesa. Ona može da reaguje samo ukoliko se uoče neke nepravilnosti u njihovom radu, kako bi mogla da ih opomene i sankcioniše”, navode u ovoj javnoj ustanovi u Nišu.

Početkom marta u više vrtića “Pčelice” dopremljena je “plazma” kojoj je istekao rok, ali na sreću mališani  je nisu jeli, jer su servirke i trijažne sestre primetile da taj slatkiš nije za upotrebu.

U vrtiće “Pčelice” upisano 6.500 dece

Predškolska ustanova “Pčelica” u svom sastavu ima 26 vrtića u Nišu i pojedinim selima u okolini, u koja je upisano više od 6.500 dece. Na listi čekanja je uvek oko 1.500 mališana

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari