Nastavak agresivnog institucionalnog pritiska  1Foto: Medija centar

Povodom tvrdnji političkih zvaničnika u Prištini i 40 nevladinh orgnizacija kosovskih Albanaca da  nedavna odluka Evrope Noste o stavljanju srpskog srednjovekovnog manastira Visoki Dečani na listu sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi u 2021. predstavlja „lažan odraz stvarnosti na Kosovu“.

Kao i da je uglavnom zasnovana na izveštajima srpskih institucija, episkop raško-prizrenski Teodosije (Šibalić) u želji da “skrene pažnju javnosti da se ni dečansko bratstvo, a ni ERP ne osećaju sigurno i zaštićeno u ovakvoj situaciji”.

“Zbog svakodnevnog kršenja zakona, ljudskih i verskih prava srpskog naroda na KiM, čestih pljački i skrnavljenja naših hramova, grobalja, sprečavanja povratka našeg proteranog naroda, onemogućavanja pristupa vernika nekim od naših verskih objekata, moramo da naglasimo da u postojećim okolnostima ne možemo da imamo poverenja prema kosovskim institucijama i njihovoj tobožnjoj zaštiti. Zato apelujemo na intenzivniju međunarodnu zaštitu naših svetinja i prava, jer je međunarodno civilno i vojno prisustvo trenutno jedini garant našeg opstanka. Podržavajući svesrdno princip da se svi problemi moraju rešavati mirno i civilizovano, smatramo da je zbog svega navedenog neophodno da se u procesu dijaloga Beograda i Prištine obavezno razmotre dodatne institucionalne mere zaštite svetinja SPC i našeg vernog naroda, kao važan preduslov za rešavanje postojećih pitanja na KiM”, navodi se u saoštenju vladike Teodosija.

Podsećajući da je bio dečanski iguman od 1992. do 2011, vladika Teodsije u saopštenju navodi sve napade – od granatiranja, ispisivanja neprijatelskih parola do drugih egzistencijalnih, bezbednosnih, političkih i ekomskih ataka na Visoke Dečane.

On je  ukazao da se “višegodišnja kampanja skrnavljenja i uništavanja srpske pravoslavne kulturne baštine na KiM sada nastavlja agresivnim institucionalnim i političkim pritiskom kosovskih institucija, kao i negativnom medijskom kampanjom protiv SPC, a posebno manastira Visoki Dečani”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari