Nastavak suđenja za ratni zločin u Šljivarima 1Foto: FreeImages / Jason Morrison

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu sutra bi trebalo da bude nastavljeno suđenje Milanku Deviću u predmetu za ratne zločine „Ključ – Šljivari“.

Dević se tereti da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, sa još dvojicom vojnika, u julu 1992. u mestu Šljivari (Ključ, BiH) pod pretnjom oružjem izveo iz kuće Ismeta Šljivara, koga su potom odveli do mesta zvanog „Božin mlin“ u Donjoj Sanici, gde su ga ubili. Zanimljivo je da je na prethodnom suđenju, održanom u februaru, svedočio Bogdan Šobota, koga je je u februaru prošle godine Kantonalni sud u Bihaću prvostepenom presudom osudio na osam godina zatvora zbog upravo zbog ubistva Ismeta Šljivara. Sud je utvrdio da je upravo Šobota jedan od dva pripadnika VRS koji su zajedno sa Devićem izvršili ovaj ratni zločin.

Takođe, u sredu, 14. marta, pred istim sudom trebalo bi da se održi glavni pretres u predmetu „Doboj“, u kome se Dušan Vuković tereti se da je, kao stražar u Okružnom zatvoru u Doboju, od maja 1992. do marta 1993. više lica lišenih slobode, zajedno sa drugim stražarima, telesno povređivao i psihički mučio, zbog čega su žrtve trpele velike fizičke i psihičke patnje, a jedan zatvorenik je od zadobijenih povreda preminuo. Sa prethodnih suđenja, oštećeni Suljo Mehić, koji je u kritičnom periodu bio zatočen u dobojskom zatvoru, teretio je optuženog Vukovića da je bio jedan od dvojice stražara koji su maltretirali zatvorenike. Svedok tužilaštva istakao je da je okrivljeni bio „strah i trepet u zatvoru“, te da je tukao druge zatvorenike.

U četvrtak, 15. marta, planiran je i nastavak suđenja Draganu Maksimoviću, protiv koga je Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnicu 26. decembra prošle godine. On se tereti da je kao pripadnik izviđačke čete Prve birčanske brigade Vojske Republike Srpske, tzv. „Šekovačke garde“, koja je delovala na području Capardi i Šekovića izvršio ubistvo pet civila bošnjačke nacionalnosti. U optužnici se navodi da je Maksimović 16. februara 1992. došao pred nedovršenu privatnu kuću u mestu Caparde, tadašnja opština Kalesija, u vlasništvu Muhameda Bećirovića zvanog Sead, u nameri da pronađe i liši života civile bošnjačke nacionalnosti. On je, prema optužnici, ušao u kuću i pucajući iz automatske puške ubio Senadu Bećirović, njenu maloletnu kćerku Sandu (1989), Neziru Bećirović i njeno dvoje maloletne dece – Rahmana (1986) i Denisa (1988).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari