Nastavlja se suđenje za tragediju u kojoj su, pre pet godina, nastradala dvojica radnika u vojnoj fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima 1Fabrika "Milan Blagojević"/Foto: Nenad Kovačević

U Osnovnom sudu u Ivanjici sutra (28. septembar) nastaviće se suđenje za pogibiju dvojice radnika vojne fabrike „Milan Blagojević“ u Lučanima.

Od povreda zadobijenih u eksploziji baruta, 14. jula 2017. godine, preminuli su radnici te fabrike Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55).

Za njhovu smrt su okrivljeni Radoš Milovanović, generalni direktor, Vladimir Lončarević, rukovodilac pogona Raketna goriva, i Tomo Stojić, rukovodilac sektora Bezbednost i zaštita na radu.

Optužnica protiv njih je podignuta skoro tri godine nakon te tragedije i to zahvaljujući upornosti porodice nastradalog Milomira Milivojevća koja je prozivala nadležne da bi, usmesto što opstruišu taj postupak i štite dugogodišnjeg i moćnog direktora lučanske fabrike, koji je bio blizak svim vlastima, pa i aktuelnoj vlasti naprednjaka, trebalo da rade svoj posao i da utvrde detalje i oklonosti te tragedije.

Sudski postupak je obustavljen protiv Radoša Milovanovića (78), koji je preminuo u aprilu ove godine i nastavljen protiv ostale dvojice optuženih fabričkih rukovodilaca.

Optuženi su, tokom dodašnjeg suđenja, koje je počelo 3. oktobra 2019. godine, negirali krivicu i pored toga što je komisija Ministarstva odbrane utvrdila da se u fabrici nisu sprovodile sve propisane mere zaštite i bezbednosti na radu.

Poslednji put sudski pretres je održan 31. avgusta ove godine, kada je novi direktor lučanske fabrike Predarag Ilić, između ostalog, rekao da objekat EO3, u kome se dogodila tragedija, još uvek nema upotrebnu dozvolu i da je proces njenog pribavljanja počeo 2017. godine.

Takođe, Ilić je kazao da ne zna koliko je baruta bilo kobnog dana u priručnom magacinu na kome je pisalo da je dozvoljeno 450 kilograma, iako su svedoci, tokom ranijh pretresa, tvrdili da je bilo i do 2.000 kilograma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari