Novi direktor lučanske fabrike priznao da objekat u kome se desila nesreća nema upotrebnu dozvolu 1Sud u Ivanjici/ Foto Nenad Kovačević

U Osnovnom sudu u Ivanjici danas je nastavljeno suđenje za tragediju u kojoj su, 14. jula 2017. godine, u vojnoj fabrici „Milan  Blagojević“ u Lučanima, nakon eksplozije baruta, nastradali radnici Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55).

Protiv Radoša Milovanovića (78), generalnog direktora, proces je obustavljen jer je on preminuo u apilu ove godine, pa se sudi Vladimiru Lončareviću,  rukovodiocu pogona Raketna goriva, i Tomu Stojiću, rukovodiocu sektora Bezbednost i zaštita na radu u toj fabrici.

Nakon pojašnjena tehnološkog procesa, v.d. direktora lučanske fabrike  Predrag Ilić, koji je u vreme nesreće bio izvršni direktor, svedočio je da nije prisutvovao nesreći i da ima posredna saznanja o tome da je Ignjatović sam tovario buriće sa barutom na elektrokolica, da je pri istovaru tražio pomoć Milivojevića, te da je paljenje baruta nastalo, kako je rekao, „nehotičnim padom tih burića“.

On je zaključio da Ignjatović i Milivojević nisu zajedno istovarali buriće, jer da jesu, kako je kazao, obojica bi imala iste povrede i opekotine.

Tvrdio je da su se fabričke kontrole objekata i tehnologije obavljale najmanje jednom godišnje, pa i eksterne kontrole, da su sa direktorovom naredbom iz 2015. godine o poštovanju mera zaštite na radu „uglavnom svi radnici bili upoznati i da je većina poštovala tu naredbu“.

Novi direktor lučanske fabrike priznao da objekat u kome se desila nesreća nema upotrebnu dozvolu 2
Fabrika „Milan Blagojević“/Foto Nenad Kovačević

O zaštitnoj opremi je kazao je da je svaki radnik zaduživao pamučno  protivpožarno odelo, za koje je naveo da ne stvara elektricitet.

Rekao je da ne zna koliko je baruta bilo kritičnog dana u priručnom magacinu, na kome je pisalo da je dozvoljeno 450 kilograma, iako su drugi, tokom ranijih svedočenja, navodili da je bilo mnogo više, čak oko 2.000 kilograma.

Na pitanje tužioca da li je objekat EO3, u kome se desila tragedija, imao upotrebu i ostale potrebne dozvole, Ilić je uzvratio da „most na Moravi nema upotrebnu dozolu“, a potom rekao da je Sektor protivpožarne zaštite MUP iz Beograda obavljao redovne kontrole i utvrdio da je sve urađeno po standardima i projektu, ali je naložio fabrici da od tog Sektora pribavi saglasnost na dokumentaciju.

„Objekat EO3 i danas nema upotrebnu dozvolu, a od 2017. godine traje postupak njeng pribavljanja“, rekao je Ilić, na šta su reagovali branioci okrivljenih navodeći da to nije proces pribavljanja upotrebne dozvole, nego postupak ozakonjenja tog objekta.

Nakon njega, svedočio je dr Boban Đorđević, u vreme nesreće načelnik Odeljenja za opekotine Klinike za plastičnu hirurgiju VMA, gde su lečeni Milivojević i Ignjatović, nakon što su dovezeni iz čačanske bolnice.

On je kazao da je u otpusnim listama iz čačanske bolnice navedeno da se radi o „eksplozivnim povredama“.

Novi direktor lučanske fabrike priznao da objekat u kome se desila nesreća nema upotrebnu dozvolu 3
Mesto nesreće/ Foto Nenad Kovačević

Za Milomira Milivojevića je kazao da je bio u teškom stanju, sa teškim inhalacionim povredama pluća i 65 odsto tela pod opekotinama, te da je na VMA lečen kao pacijent sa blast povredama, odnosno povredama koje nastaju usled udarnog talasa ekslpozije .

Za te povrede je rekao da nisu potvrđene, jer nije bilo veštačenja, pošto tužilac nije tražio obdukciju. Međutim, kazao je, njegovo stanje je ukazivalo na takav tip povreda.

Zbug obilnog unutrašnjeg krvarenja, rekao je, Milivojević je operisan, ali dan kasnije je preminuo.

Predlogu Borivoja Borovića, advokata porodice nastradalog Milomira Milivojevića, da se pročita zapisnik Ministarstva odbrane od 27. jula 2017. godine, u kome su nevedeni propusti u sprovođenju mera zaštite na radu, a čiji sadržaj su neki mediji ranije objavili, i okrivljeni i njhovi branioci su se protivili.

Nastavak suđenja je zakazan za 29. septembar ove godine.

Šokiran navodima u izveštaju

Nakon što mu je Borovije Borović, advokat porodice Milivojević, predočio da je u zapisniku Ministarstva odbrane, od 27. jula 2017. godine, konstatovano da nije sprovedena provera znanja Milivojevića i Ignjatovića, kao i radnika Marka Mitrovića, nakon njhove obuke za bezbedan rad, Predrag Ilić je rekao da je time „šokiran“, iako je „znao da taj zapisnik postoji“.

Kriva je fabrika 

Predrag Ilić je priznao da je, sa predsednikom fabričkog sindikata Zoranom Babićem, tri meseca posle nesreće, bio u kući porodice Milivojević i da je Milovanu Milivojeviću, ocu nastradalog radnika, rekao da bi „trebalo da povede računa o ženi i kćerki, da nastavi život, a da za tu nesreću niko nije kriv i da je kriva fabrika koja je tu napravljena“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari