Otac poginulog radnika u lučanskoj vojnoj fabrici o ukidanju presude dvojici rukovodilaca: To je ponovno ubistvo mog sina 1Milovan Milivojević/Foto: N. Kovačević

„To je ponovno ubistvo mog sina i ubistvo moje porodice“. Tim rečima je reagovao Milovan Milivojević, otac poginulog radnika Milomira Milivojevića (25) u fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima na saznanje da je Apelacioni sud u Kragujevcu ukinuo presudu Osnovnog suda u Ivanjici kojom su Vladimir Lončarević i Tomo Stojić, rukovodioci u toj fabrici bili osuđeni na po tri godine zatvora, za pogibiju njegovog sina i još jednog radnika u toj fabrici, 14. jula 2017. godine.

Dvojici rukovodilaca lučanske fabrike, kako se saznaje, sudiće se ponovo u ivanjičkom sudu.

Ukidanje presude je, osim Milivojevića, potvrdio za Danas i advokat Borivoje Borović, uz objašnjenje da ne zna zbog čega je presuda ukinuta, jer je još uvek nije dobio.

„Nažalost, tačno je da je presuda ukinuta, ali čekamo da nam je sud iz Kragujevca dostavi. Ukidanje presude sam očekivao u ovakvoj Vučićevoj pravnoj državi“, kazao je za Danas ogorčeni Milovan Milivojević.

Navodeći da čeka presudu koja bi, kako navodi, trebalo da stigne do kraja dana, on ocenjuje da „državi, pred izbore, nije u interesu da opstane prvostepena presuda“.

Otac poginulog radnika u lučanskoj vojnoj fabrici o ukidanju presude dvojici rukovodilaca: To je ponovno ubistvo mog sina 2
Osnovni sud u Ivanjici/ Foto: N. Kovačević

„Kazne ivanjičkog suda su bile tako mizerne za smrt dva čoveka, ali i to je palo u vodu. Ovo sada je prelilo čašu. To je ponovno ubistvo mog sina i ubistvo moje porodice“, ogorčen je Milivojević i navodi da iščekuje presudu kako bi pročitao njeno obrazloženje.

„Sve je to igra ove države, ali neću odustati od borbe. Boriću se do svoje smrti“, poručio je otac nastradalog radnika.

I Borivoje Borović, advokat porodice Milivojević, kazao je za Danas da je saznao da je Apelacioni sud ukinuo presudu ivanjičkog suda, a potom naveo da odluku o tome nije dobio kako bi zvanično saznao njen sadržaj.

„Pretpostavljam da je u pitanju neki formalni propust u presudi ivanjičkog suda, jer je činjenično stanje apsolutno utvrđeno tokom sudskog procesa“, kazao je za Danas Borović.

U eksploziji baruta, 14. jula 2017. godine u pogonu Raketna goriva, poginuo je i Milojko Ignjatović (55), a dve sedmice kasnije na VMA, od zadobijenih teških povreda, preminuo je Milomir Milivojević.

Otac poginulog radnika u lučanskoj vojnoj fabrici o ukidanju presude dvojici rukovodilaca: To je ponovno ubistvo mog sina 3
Fabrika u Lučanima,mesto nesreće/Foto: N. Kovačević

Suđenje u Ivanjici je počelo 3. oktobra 2019. godine i, nakon niza odlaganja, završeno je u aprilu ove godine.

Za smrt dvojice radnika sudilo se Radošu Milovanoviću, generalnom direktoru lučanske fabrike, Vadimiru Lončareviću, rukovodicu pogona Raketna goriva, i Tomu Stojiću, rukovodiocu sektora Bezbednost i zaštita na radu.

Kako je Radoš Milovanović preminuo u aprilu prošle godine, postupak je nastavljen protiv Lončarevića i Stojića kojima je sud, pri izricanju presude od po tri godine zatvora, kao olakšavajuću okolnost uzeo u obzir to što ranije nisu osuđivani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari