Odavno napuštena kasarna „Vojvoda Radomir Putnik“ u Kragujevcu koja godinama unazad sprečava dalji razvoj užeg gradskog jezgra na levoj obali Lepenice, postaje sve ozbiljniji kamen spoticanja u odnosima ovdašnje gradske uprave i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije s jedne, dok s druge strane indirektno produbljuje već postojeće nesporazume između političke organizacije Zajedno za Šumadiju i lokalnog ogranka Demokratske stranke koji u gradu, što je još jedan paradoks domaće političke scene, čine neželjenu, odnosno iznuđenu ili strogo interesnu vladajuću koaliciju.

Ovdašnja gradska vlast u kojoj dominira stranka gradonačelnika Veroljuba Stevanovića Zajedno za Šumadiju već godinama, naime, nastoji da u pregovorima sa Ministarstvom odbrane od vojske otkupi oko devet hektara zemljišta u centru Kragujevca na kojem se još od kraja 19. veka nalazi kasarna, koja je odavno, a posebno nakon teškog NATO bombardovanja u proleće 1999. izgubila svaki značaj te od tada stoji porušena, zapuštena i zakorovljena. Lokalni planeri već dugo najavljuju da na toj lokaciji koja se isprečila između strogog centra grada i okolnih naselja u užem gradskom jezgru treba izgraditi brojne objekte od javnog interesa, kao što su gradska tržnica, javna garaža, ali i novo pozorište, zgrada biblioteke i drugih.

Krajem prošle godine nakon dugotrajnih pregovora gradske uprave sa nadležnim u Ministarstvu odbrane, činilo se da će kasarna „Radomir Putnik“ konačno postati vlasništvo grada, te da će ubrzo potom početi izgradnja najavljenih javnih objekata. Iz gradske uprave tada je saopšteno da je lokalna samouprava saglasna sa procenjenom vrednošću kasarne od 4,5 miliona evra, te da će grad u okviru te procene Vojsci Srbije da ustupi 35 stanova, a razliku da isplati u kešu.

Početkom ove godine dolazi, međutim, do naglog i neočekivanog preokreta, pošto je Poreska uprava Srbije na osnovu nove procene utvrdila da kasarna „Radomir Putnik“ u Kragujevcu ne vredi 4,5 no svih 30 miliona evra. U Zajedno za Šumadiju novu procenu odmah su doveli u vezu sa činjenicom da je na čelo Poreske uprave Srbije u međuvremenu došao kadar DS iz Kragujevca, i to iz one garniture ovdašnjih demokrata sa kojima su zajedničari u sukobu još od 2000. godine.

Lokalna samouprava uzvraća udarac

Ovih dana lokalna uprava je rešila da uzvrati udarac. Iz rukovodstva grada je saopšteno da je gradsko poresko odeljenje dobilo nalog da razreže gradsku rentu Vojsci Srbije za kasarnu „Radomir Putnik“ na osnovu nove procene njene vrednosti od 30 miliona evra. Poreska uprava Srbije ne vidi kasarnu „Radomir Putnik“ kao imovinu Vojske, već kao tržišnu lokaciju, a kad je već tako, red je da i grad od nje prihoduje. S obzirom da se oko devet hektara zemljišta nalazi u prvoj gradskoj zoni, gradski poreznici će prema utvrđenoj metodologiji razrezati rentu za pet poslednjih godina, kako je predviđeno zakonom, najavili su iz kragujevačke gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari