Nastavljen protest na Karaburmi, građani zahtevaju hapšenje sudije 1foto Miroslav Dragojević

Građani beogradskog naselja Karaburma nastavili su i danas protest i blokadu saobraćaja u Ulici Marijane Gregoran, zahtevajući „propisno kažnjavanje“ Lazara Galića, osumnjičenog za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je nastradao devetogodišnji Stefan Balić, kao i hapšenje sudije koja je Galića pustila da se brani sa slobode.

Građani, koji se treći dan okupljaju na mestu na kome je izgubio život devetogodišnji dečak, rekli su predstavnicima medija da će na ulici će ostati „do hapšenja sudije“.

U saopštenju grupe „Pravda za Stefana“ navedeno je da je od ministarke pravde, Odeljenja za nadzor u pravosudnim organima u tom ministarstvu i nadležnih institucija, zatraženo da preispitaju profesionalnu odgovornost sudije koja osumnjičenom nije odredila pritvor.

Kako se dodaje, u slučaju da odgovornost postupajuće sudije bude utvrđena, zatraženo je da ona bude razrešena sudijske funkcije i da joj se trajno zabrani rad u pravosuđu.


Ta grupa građana ocenila je da je sudija za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu Radmila Đerić donela „sramnu odluku“ kada je pustila osumnjičenog Lazara G. da se brani sa slobode, i time dovela do „posledično velikog uznemirenja građana Srbije“.

Građani traže i da se preispita tačnost informacije koja se čula među okupljenima na protestu na Karaburmi, da se osumnjičeni i sudija lično poznaju više od deset godina.

Ukoliko je tačna informacija o ličnom poznanstvu osumnjičenog i sudije, hitno da utvrde zakonsku odgovornost sudije koja se u tom slučaju nije sama izuzela iz postupka, iako je bila dužna da to uradi na osnovu zakona, te da joj izreknu adekvatnu sankciju, navodi se u zahtevu ministarki.

Galić je osumnjičen da je 18. jula automobilom naleteo na dvojicu dečaka i njihovog oca, nakon čega je pobegao sa lica mesta, a sudija za prethodni postupak pustila ga je da se brani sa slobode.

Stefan B. preminuo je 22. jula, zbog čega su građani počeli protest koji od tada traje bez prekida. Dečak je sahranjen danas na Novom groblju u Beogradu.

Galić je u petak ponovo uhapšen, nakon što je Apelacioni sud usvojio žalbu Tužilaštva i odredio mu pritvor do 30 dana.

Ministarka pravde Maja Popović sinoć je izjavila da su „građani sa pravom uznemireni“, pozdravila je odluku o određivanju pritvora Galiću i najavila da će inicirati postupak za „preispitivanje postojanja odgovornosti kod postupajućeg sudije za prethodni postupak“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.