Nastavljeno suđenje grupi Veljka Belivuka: Miljković dobio opomenu zbog vređanja tužioca 1foto Antonio Ahel/ATAImages

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje grupi Veljka Belivuka, koja se tereti za sedam ubistava i više drugih krivičnih dela, a današnje ročište obeležilo je preslušavanje, na momente uznemirujućih, glasovnih poruka.

Suđenje grupi Veljka Belivuka nastavljeno je dokaznim postupkom, odnosno uvidom u dokumentaciju koja je deo „Skaj“ materijala koji su dobijeni od francuskih organa putem međunarodne pravne pomoći, a o navodnoj otmici i ubistvu Nikole Mitića.

„Reci ko te je poslao, pričaj odmah, ubiću te! Pričaj ko te je poslao…Ko te je poslao, izgovori ime, ubiću te“, glasovna je poruka koja je puštena u sudnici, a na kojoj tužilaštvo tvrdi da se čuje kako Veljko Belivuk viče na Nikolu Mitića koji mu vrlo smireno odgovara na pitanja.

Iz poruke se moglo čuti kako Mitić navodno odgovara da ga je poslao Lazar Vukićević, za čije ubistvo se tereti upravo grupa Veljka Belivuka.

„Evo, sad otključava telefon, Laza ga je poslao da nas ubije. Kako neće da prijave, evo poslali su 300 poruka, odmah je priznao da je Laza. Jesmo ga ubili malo, ali je priznao da je Laza, rekao je njegovo ime i prezime i da nas jure da nas ubiju. Ali mora odmah da se trese. Brate, morali smo na stadion. Oteli smo ga nasred ulice, pred ljudima, svedoci, svi su nas videli, ali to je nebitno. Čekamo da dođu ostali da ga voze. Mi ćemo da čekamo uviđaj i reći ćemo da nemamo pojma ništa, a voziće ga Bari i još jedan momak“, čuje se na porukama.

Set puštenih glasovnih poruka izazvao je burne rasprave u sudnici, budući da je drugooptuženi Marko Miljković u svom izjašnjavanju da li prepoznaje neki od dva glasa koji se čuju na spornoj poruci istakao da je čuo glas Saše Ivanića, postupajućeg tužioca u ovom postupku.

„Ovaj prvi glas nikako nije glas Veljka Belivuka, dok je ovaj drugi definitivno glas tužioca Saše Ivanića“, rekao je Marko Miljković, koji je opomenut od strane sudije zbog ponašanja, dok je tužilac zatražio da bude dostavljen transkript i audio zapis Miljkovićević reči.

I drugi optuženi, koji su se izjašnjavali o tome da li prepoznaju glasove sa puštenih glasovnih poruka, pokušali su da pomenu ime postupajućeg tužioca Saše Ivanića, što je sudija takođe prekidala i zbog čega ih je opominjala.

Puštene i poruke o samom početku akcije

U sudnici su prikazane poruke od 10. avgusta 2020. godine, što je datum za koji tužilaštvo tvrdi da odgovara sa danom kada je Nikola Mitić nestao.

„Krećemo blindama, rasporedićemo ljude svuda duž trase kuda idmeo da vidimo koja kola nas prate, da ih izvučemo. Znači brate od 16.15 ako bude dešavanja“, samo je jedna od poruka sa „Skaja“.

Prikazana je poruka u kojoj je naveden registarski broj, a tužilac je pitao Lalića da li mu ista nešto znači.

„Da, to je komunikacija između Miljkovića, Belivuka i Zvicera, jer su oni paralelno pratili telefon Zeme. Ovo je prvi deo registracije automobila Nikole Mitića“, rekao je Lalić kratko.

Na ove tvrdnje okrivljenog svedoka reagovao je drugooptuženi Marko Miljković.

„Sad čusmo od Lalića da su u grupi Belivuk, Radoje Živković i Radoje Zvicer. Tu je napisano da ide audi, BMW i škoda superb. Znači ako Belivuk vozi ‘audi’, ide prvi, pa drugi. Kako može da Belivuk vidi pete tablice koje idu za njima i da izdiktira broj. Eto, to je dokaz da to što pričaju nema veze s mozgom“, rekao je on.

Okrivljeni saradnik je odmah replicirao i istakao da je ranije ispričao kako je taj auto i tablice uočio dok još konvoj nije krenuo, te obavestio ostale da je kolona krenula za njima, kada su napustili stadion.

„Meni sada ništa nije jasno. Uvidom u falsifikovani ‘Skaj’ smo videli da ne postoji to što on priča. On u ovom montiranom i fotošopiranom Skaju to nikada nije poslao“, rekao je Belivuk nakon što je još jednom izašao za govornicu.

Nastavila se rasprava oko toga ko je i šta rekao, a Miljković je još jednom ponovio da se ne poklapaju ranije Lalićeve izjave sa sadašnjim, te da je „jasno da je sve njegov i tužiočev imaginarijum“.

„Uzeli smo ga, s nama je“, čulo se u sudnici nakon što je puštena još jedna glasovna poruka,

Okrivljeni svedoci Hrvatin i Lalić, po preslušavanju ove poruke izjasnili su se u u sudnici da je to glas Marka Miljkovića.

Kao i u prethodnim slučajevima kada su puštane glasovne poruke, za govornicu su izašli Miljković, Belivuk, ali i drugi optuženi, tvrdeći da to „zasigurno nije Miljkovićev glas“.

Prikazana je i poruka: „Uhvaćen je“, ali i fotografija Nikole Mitića kako sedi, prema tvrdnjama Hrvatina, „u bazi, u sklopu bivšeg restorana stadiona Partizana“, u jednoj prostoriji koju su pripadnici grupe zvali kancelarija.

Nakon konstatacije Srđana Lalića da je na fotografiji pokojni Nikola Mitić, prebijen, u bunkeru na stadionu, zastupnik porodice Mitić advokat Aleksandar Šćekić postavio je nekoliko pitanja o tome ko je sve tukao preminulog.

Lalić je istakao da je on tek pred kraj stigao, te da je Mitić već bio prebijen.

„Ja sam ga udario jednom po glavi, i to je sve što sam video da je bio tučen tada“, rekao je Hrvatin.

Dvojici optuženih ukinut pritvor

Nakon pauze, predsedavajuća sudskog veća Vinka Beraha Nikićević saopštila je da je mera pritvora ukinuta za dvojicu optuženih. Kako je objasnila, optuženi Aleksa Stošić ubuduće će se braniti sa slobode.

Primedbe na samom početku

Advokatica Jasmina Sretenović na samom početku ročišta javila se za reč i zatražila da se razdvoje svedoci saradnici.

„Primetili smo da šapuću, pa predlažemo da ih sud razdvoji dodatno“, zatražila je pre početka izvođenja dokaza advokatica.

Pre nego što se počelo sa uvidom u dokumentaciju, za govornicu je izašao i Veljko Belivuk jer je imao „primedbu“ odnosno „zapažanje“.

„Vršili smo tokom prošlog ročišta uvid u falsifikovanu „Skaj“ dokumentaciju i slušali smo ono nešto što ne znam šta je. Nismo čuli da neko diktira tablice ‘honde sivik’, a u optužnici piše da ih diktira svedok saradnik Bojan Hrvatin“, istakao je on na početku svog izlaganja.

Belivuk je dodao da, kada se pogleda izjava Hrvatina u delu u kom mu prvooptuženi pita da li je on izdiktirao tablice na Skaj, okrivljeni svedok kaže da se ne seća.

„Onda mi je još zanimljiviji Srđan Lalić, On je u svom izlaganju rekao da je uočio vozilo i tablice i da je javio ostalim učesnicima putem radio veze kao i na ‘Skaju’, ‘da se ne bi zaboravila tablica’. Imamo sada ovde trilemu, a ne dilemu. Izgleda je Lalić pomešao tekst sa Hrvatinovim, pa izgovorio njegov tekst. Ovo je dokaz da lažu“, ocenio je Belivuk nakon čega se vratio na svoje mesto.

Predsedavajuća sudskog veća primedbu je zabeležila, nakon čega je nastavljeno sa pregledanjem i preslušavanjem dokumentacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari