Naučnica iz Srbije dobitnica najvrednije nagrade Portugala za mlade naučnike 1Foto: Ministarstvo prosvete

Najvredniju nagradu, koja se u Portugalu dodeljuje mladim naučnicima „IBM Portugal“, ove godine dobila je naučnica iz Srbije dr Marija Vranić, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Kako je navedeno, Marija je nagrađena za istraživanje koje opisuje interakcije lasera sa materijom u ekstremnim uslovima, na visokim energijama. Srpska naučnica je ovim otvorila vrata ne samo za fundamentalna istraživanja, već i za industrijske i medicinske potrebe.

Naime, u ekstremnim uslovima moći će da se dobiju H-zraci ili gama-zraci, koji mogu da proizvedu „fotografije“ nalik rendgenskom snimku, ali sa mnogo boljom rezolucijom i kontrastom od rendgenskog snimka i to sve u tri dimenzije.

U medicini, to će omogućiti poboljšanu dijagnostiku, dok će u industriji ovakav način snimanja moći da se koristi za ispitivanje kvaliteta kritičnih komponenti, poput delova motora aviona.

Marija je završila Matematičku gimnaziju u Beogradu, zatim je studirala na Fizičkom fakultetu u Beogradu, a diplomski je radila na Institutu za fiziku, u laboratoriji za gasnu plazmu.

Za vreme studija bila je mlađi saradnik u Petnici i član studentske organizacije Bord evropskih studenata tehnike (BEST).

Na osnovu stipendije Ministarstva nauke i tehnike u Portugalu, Marija je doktorske studije završila u Lisabonu, nakon čega je jedan period provela u Pragu na projektu čiji je cilj konstruisanje lasera deset puta veće snage od trenutno najmoćnijeg u svetu.

Marija živi i radi u Lisabonu, u grupi za lasersku plazmu fakulteta „Instituto Superior Técnico“.

„Marija je drugi dobitnik iz Srbije portugalske prestižne nagrade za mlade naučnike. Pre deset godina pobedio je dr Marko Beko, koji je redovni profesor i programski direktor na Univerzitetu Luzofona u Lisabonu. On je priznanje zaslužio za istraživanje i oblasti bežičnih komunikacija, MIMO tehnologije“, navodi se u saopštenju.

IBM Portugal“ već 28 godina nagrađuje naučne radove koji efikasno primenjuju algoritme ili kompjutere najnovije generacije za istraživanja u raznim oblastima nauke.

O značaju priznanja koje se dodeljuje od 1990. govori činjenica da je na ceremoniji uručenja nagrade učestvovao i predsednik Portugala Marselo Rebelo de Soza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari