Naučnici ocenjuju kada će Srbija dostići kolektivni imunitet 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Naučna saradnica Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) Marija Gnjatović ocenila je danas da je potrebno da se potpuno vakciniše još oko milion ljudi da bi se dostigao „prvi prag“ kolektivnog imuniteta, preneli su beogradski mediji.

„Normalno je da na vakcinaciju ne odgovore svi, ali kada vakcinišete čitavu populaciju, čak i da 30 odsto ne odgovori vi ste i dalje kolektivno zaštićeni“, rekla je Gnjatović.

Ona je istakla da istraživanja INEP-a pokazuju da osobe koje su imale teži oblik korona virusa stiču antitela koja mogu da štite i više od godinu dana.

„Jako je bitno kojom dozom virusa je osoba bila inficirana i kakva je bila klinička slika pacijenta. Mi sada pratimo duže od godinu dana i tu nema nikakvih promena u odnosu na koncentraciju antitela od pre godinu dana“, rekla je Gnjatović.

Ona je ocenila i da ne postoji jasna veza količine antitela i zaštite koju će vakcina pružiti i istakla da sa trećom dozom vakcine „svakako treba sačekati“, kao i da u Srbiji trenutno nije moguće primiti treću dozu bilo koje vakcine.

Profesor informacionih tehnologija Predrag Kočović rekao je da, kada je reč o vakcinaciji u Srbiji, „držimo tempo“ i da ćemo oko 10. jula dostići „izraelski kriterijum“, koji podrazumeva polovinu revakcinisanog stanovništva.

Beogradski mediji prenose da je on, gostujući na televiziji Pink, izjavio da u pojedinim opštinama u Srbiji ipak postoje problemi sa imunizacijom, ali da su neke kritike i prenaglašene.

„Tutin optužuju da ima malo vakcinisanih, ali je zapravo problem u tome što je od 17.000 stanovnika, njih 9.000 u inostranstvu. Ovakvih opština ima još“, smatra je Kočović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari