Naučnicima sigurne plate, oštećeni mladi istraživači 1Foto: Medija centar

Vlada Srbije je produžila tekući istraživački ciklus za naučnoistraživačke projekte do 30. juna. U Sindikatu nauke su zadovoljni tim potezom, jer „garantuje da će istraživači dobijati zarade do raspisivanja novog konkursa“.

Predsednica sindikata Đurđica Jovović kaže za Danas da se u razgovorima sa nadležnima u Ministarstvu prosvete provlači ideja da bi postojeći ciklus nakon 30. juna mogao da se produži za još pola godine, a da se u međuvremenu naprave preduslovi za uvođenje kombinovanog modela finansiranja nauke. Ona ističe da sindikat nije protiv raspisivanja novog konkursa, ali da se mora ispuniti niz preduslova da bi bio valjan.

– Naša istraživanja nisu zaustavljena nakon što je vlada u maju prošle godine poništila konkurs, mi smo proširili svoje ideje, ali nismo mogli da menjamo timove. Mogao je samo sporadično da se ubaci neki mladi istraživač ili doktorand. Najveći problem produžetka je nemogućnost da se uključe mladi istraživači. Ministarstvo daje mogućnost da to bude samo kroz zamenu ako je neko otišao u penziju ili u inostranstvo, na njegovo mesto možete da primite mladog istraživača, ali nema otvorenog konkursa – objašnjava Jovovićeva.

Ona veruje da je ministar prosvete i nauke Mladen Šarčević imao dobru volju da raspiše novi konkurs kako je bilo predviđeno, ali da je odustao kada je video da za to nema preduslova i poslušao preporuke naučne zajednice.

– To nije samo da sednete i napišete pravilnike u kojima ćete nekoga da finansirate, što se pokazalo sa prethodnim konkursom koji je poništen. Postoji razlika među prirodnim i društvenim naukama, treba napraviti kriterijume i za starije generacije i za mlade istraživače. Baza istraživača je trebalo da bude gotova do kraja godine, ali to nije završeno i rok je produžen do sredine januara. Nije sređena baza rezultata za društveno-humanističke nauke, njihovi rezultati nisu vidljivi i oni bi bili veoma oštećeni da je u takvim okolnostima raspisan novi konkurs – navodi Jovovićeva.

Vesna Miletić, članica pokreta Spasimo nauku, kaže za Danas da produženjem aktuelnog projektnog perioda gubi nauka u Srbiji jer nema mogućnosti za prodor novih ideja, gube istraživači koji su vredno radili pa neće moći da konkurišu s novim projektima ili poprave svoj naučni status, a gube i mladi istraživači jer ne mogu da se uključe na projekte.

– Ovako nemaran odnos države prema nauci verujem da nisu očekivali ni najveći pesimisti. Projektni ciklus ulazi u sedmu godinu (umesto predviđenih četiri) samo zato što Ministarstvo nije u stanju da sprovede konkurs. Sem toga, Vlada nema ovlašćenja da uredbama produžava finansiranje po konkursu pošto je ovaj rok ustanovljen zakonom. Ako je već neophodno produženje roka, onda je potrebno da se izvrše izmene i dopune zakona – smatra Miletićeva.

Ona podseća na zahtev instituta da raspisivanju konkursa prethodi uvođenje institucionalnog finansiranja nauke i ocenjuje da će, ukoliko Ministarstvo i Vlada Srbije krenu tim putem, „zacementirati sadašnje projekte na neodređeno vreme, jer je to posebno pitanje koje iziskuje detaljnu procenu postojećeg stanja, potreba i mogućnosti Srbije da instituti i istraživači pređu na stalno budžetsko finansiranje“.

Prema ranijim najavama, očekuje se da od 2019. počne model kombinovanog institucionalno-projektnog finansiranja nauke, a Đurđica Jovović kaže da je sindikat razradio predlog kako bi to moglo dobro da funkcioniše, i to u okvirima postojećih budžetskih sredstava za nauku.

Škola od sutra

Nastava u školama se nastavlja sutra, dok će lokalne samouprave u kojima je proglašena vanredna situacija zbog nevremena, same doneti odluku, saopštilo je Ministarstvo prosvete. U tom ministarstvu kažu da je ova odluka doneta na osnovu podataka iz školskih uprava, a imajući u vidu da je veoma teško nadoknaditi propuštene časove. Oni su apelovali na nastavnike da imaju razumevanja i omoguće nadoknadu propuštenog gradiva deci koja su duže odsustvovala ili će odsustvovati, da ih odmah ne propituju i testiraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari