Ne davimo Beograd: Osuđujemo rasističko ponašanje policijskih službenika na aerodromu 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Pokret „Ne davimo Beograd“ osudio je ponašanje policijskih službenika na Aerodromu Nikola Tesla, „zbog zloupotrebe zakona i rasističkog ponašanja prema putnicima druge boje kože i zemlje porekla iz kojih su doputovali“.

„Ovaj čin je dodatno šokantan, zataškavanjem ove situacije u vidu skandaloznog saopštenja za javnost policije u kome prete prekršajnom prijavom građaninu koji je svedočio rasističkom ponašanju policije i o tome javno govorio. Umesto da sprovedu postupak unutrašnje kontrole i kazne odgovorne, policija se obrušila na očevica koji nije ćutao na kršenje zakona“, navodi se u saopštenju Pokreta.

Narodni poslanik Radomir Lazović je u ime pokreta Ne davimo Beograd ponudio svu pravnu i drugu vrstu pomoći svedoku rasističkog ponašanja policije koji je o ovome pisao u listu Danas.

– Zgrožen sam ponašanjem policije. MUP Srbije umesto da sprovede istragu protiv policajaca koji su pokazali rasističko ponašanje, podnosi prekršajnu prijavu protiv čoveka koji je ukazao na ovo sramotno postupanje i zloupotrebu svojih prava. Ne samo da iskazujem podršku i solidarnost, već i divljenje prema osobi koja je ustala u odbranu ugroženih ljudi. Smatram to najvišom vrednošću čojstva koje je, uostalom, utkana duboko i u tradiciju našeg naroda“ – istakao je Lazović.

Podsetimo, Mirko Medenica je u autorskom tekstu za Danas preneo svoja iskustva, odnosno svedočenje o ponašanju policijskih službenika prema osobama tamnije puti na aerodromu Nikola Tesla, a potom se saopštenjem obratio MUP Srbije navodeći da će protiv Medenice podneti krivičnu prijavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari