"Ne da(vi)mo Beograd“ poziva na bojkot Informera 1Foto: Miroslav Dragojević

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ poziva građane Srbije na bojkot dnevnog lista Informer zbog svakodnevnog drastičnog kršenja etičkih i profesionalnih normi, konstantnog vođenja hajki, orkestriranih kampanja protiv javnih ličnosti, kritičara vlasti, vređanja, nipodaštavanja i upotrebe skarednog, necivilizovanog jezika.

– Pozivamo javne ličnosti, stručnjake, predstavnike javnog i civilnog sektora, novinare i medijske delatnike, predstavnike političkih stranaka i građane da se solidarišu sa ljudima kojima ovo propagandno oružje vlasti svakodnevno uništava živote i crta mete na čelu ukoliko se usude da se kritički osvrnu na rad vlasti ili postavljaju neugodna pitanja – ističe za Danas Radomir Lazović, aktivista Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“.

Kako dodaje, pozivamo kompanije koje drže do svog ugleda i koncepta društvene odgovornosti da prestanu da se reklamiraju u ovom listu i da na taj način podržavaju ovaj list u rušenju svih društvenih i civilizacijskih normi i vrednosti.

– Podsećamo da su brojni novinari, glumci, aktivisti, televizijski voditelji, kao i zaštitnik građana i poverenik za informacije od javnog značaja, potom predstavnici udruženja i mnogi drugi građani na sramotan način optuživani za izdaju, rušenje države, plaćeništvo, nasilništvo i za razna druga krivična dela, samo zbog toga što ne žele da ćute i okreću glavu kad ljudi bliski vlasti krše zakone i profitiraju nauštrb javnog interesa – naglašava Lazović.

Prema rečima Ksenije Radovanović, takođe aktivistkinje „Ne da(vi)mo Beograd“, Inicijativa poziva na bojkot lista koji pod lažnom etiketom medija na svojim naslovnicama mesecima licitira datumom početka trećeg svetskog rata, širi versku, rasnu i nacionalnu mržnju, huška na nove balkanske ratove i sve vrste sukoba na etničkoj ili drugoj osnovi.
Inače, Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ jedna je od mnogih strana koje su zbog iznošenja neistina tužile ovaj tabloid.

– Pitamo se da li će pravosudni sistem u rešavanju tih sporova biti jednako efikasan kao u tužbama koje protiv medija podnose državni funkcioneri, koji su pri tom dužni da trpe kritike javnosti – ukazuje Radovanović za Danas i podseća da je na bojkot Informera u martu prošle godine pozvalo i Nezavisno udruženje novinara Srbije, a pridružila mu se i Asocijacija onlajn medija.
Iz Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ pozivaju sve one koji žele da žive u pristojnom društvu i državi, u kojoj će kritika biti zasnovana na argumentima, a ne na uvredama i primitivizmu, da takav svoj stav pokažu i odnosom prema tabloidu Informer i drugim medijima koji zagađuju javnu scenu i urušavaju ugled novinarske profesije.

I „Pordži RTV“ za bojkot tabloida

Sanja Kljajić iz „Pordži RTV“ kaže za Danas da se i ovaj pokret pridružuje pozivu Inicjjative „Ne da(vi)mo Beograd“ na bojkot lista Informer, ali i drugih tabloida koji svima koji kritikuju aktuelnu vlast crtaju mete na čelu.

– Neophodno je napraviti razliku između novinara i nenovinara, a Informer je školski primer nenovinara, koji nanose štetu profesiji. S druge strane, naše kolege koje čestito rade svoj posao su predmet osuda ne samo na naslovnicama tih tabloida, već i sudstva koje očigledno nije nezvisno – ističe Kljajić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.