Majdanpek: “Plašintijada” i ukus i miris vlaškog specijaliteta 1Foto: J. B. K.

Autentičan, vlaški specijalitet – plašinte ili vlaške palačine, od 2017. godine ima svoju manifestaciju. Na “Plašintijadi” u Rudnoj Glavi svakog maja traži se najbolji majstor za spravljanje i ko će najbrže pojesti ovaj vlaški specijalitet. Ove godine ekipa iz sela Topolnica umesila je najbolje plašinte, a Topolničanin Dragoslav Nikolić pobednik je takmičenja u brzom jedenju vlaških palačinki.

Rudna Glava je najveće seosko naselje u majadnpečkoj opštini. Arheolozi ga znaju po lokalitetu koji pripada Vinčanskoj kulturi i predstavlja središte jednog od najranijih rudarstava bakra u jugoistočnoj Evropi. Rudnik Rudna Glava je pod zaštitom države kao arheoško nalazište od izuzetnog značaja.

Oni koje arheologija posebno ne zanima za Rudnu Glavu čuli su prošlog proleća kada je u ovom selu prvu dozu vakcine protiv kovida primio predsednik Srbije i selo tom prilikom bilo u žiži javnosti.

Čuvari tradicije i nematerijalne baštine za Rudnu Glavu znaju zbog manifestacije “Sačuvajmo gajde i stare igre od zaborava” koja se duže od decenije održava u ovom selu, a očuvanju nematerijalnog nasleđa ovoga puta gastronomskog, priključile su se žene iz udruženja “Vredne Vlajne” koje od 2017. organizuju “Plašintijadu”.

Želele su da održe tradiciju, sprecifičnosti ovog kraja, ali i unaprede kulturne i zabavne sadržaje u svome selu i majdanpečkoj opštini i dodaju još koji sadržaj turističkoj ponudi ovog kraja.

-Plašinte su jelo od brašna, sira i jaja, koje se pravi isključivo u ovom kraju i mi smo rešile da ovaj specijalitet sačuvamo i kroz manifestaciju „Plašintijada“ koja je u kalendaru manifestacija od značaja za opštinu – objasnili su nam u udruženju “Vredne Vlajne”.

Desanka Pavlović i Nada Birišić, alfa i omega ovog udruženja imale su pune ruke posla – što testa, jer su spremale plašinte, što zbog organizacije manifestacije.

-U poslu smo, treba sve proveriti, da li je sve na svom mestu, imaju li gosti i takmičari sve što im treba, kao i učesnici u kulturno – zabavnom program. Naravno, spremamo i plašinte – ispričale su nam “ u trku” Desa i Nada, vraćajući se obavezama organizatora.

Saznali smo da je takmičara kao i u vreme pre korone, najviše ih je iz majdanpečke, ali ima ih i iz susednih opština. Svi su vrlo brzo prionuli na posao jer je trebalo napraviti najbolju plašintu.
Plašinte su palačinke koje se spremaju sa kvascem, filuju sirom i jajima i prže u dubokoj masnoći, osnovni je recept, ali je očigledno potrebna i veština i praksa.

-Lako se prave. Zamesisi testo, naraste, razvučeš tanko, puniš filom i pržiš. Važno je da ima šta da se stavi unutra – rekoše nam domaćice iz ekipe “Homoljsko vreteno” iz Leskova, dodajući da je osnovni recept sa sirom i jajima, ali da se plašinte mogu filovati i džemom.

Svaka ih ekipa, nakon filovanja, preklapa na svoj način, dal’ “faltanjem” na kružni oblik, kao ružicu, pismo, pravougano oblik, svejedno. Neke imaju rupu u sredini, neke ne, sve su to tradicionalni načini pripreme koji se nasleđuju generacijama.

Plašinte se, kako videsmo, prže u šerpi, tiganju, tanjirači. Važno je da masnoće, kažu bolja je mast mego ulje, bude dovoljno i da se povede računa da ne ne izgore, već imaju onu zlatno- žutu boju i budu mekane kada se zagrizu.

I dok su se rudnoglavske i plašinte iz Leskova uveliko pržile i degustirale, topolnička ekipa se tek spremala za kulinarski okršaj. Doduše imali su opravdanje, spremali su pasulj za sve učesnike manifestacije.

Kazan u kome se krčkao pasulj i mirisom mamio prolaznike, nadzirao je Dragoslav Nikolić.

Majdanpek: “Plašintijada” i ukus i miris vlaškog specijaliteta 9
Foto: J. B. K.

-Biće super pasulj, ima u njemu mesa, slanine, suvih kostiju, svega što je potrebno za dobar pasulj. Pasulj kada se kuva za puno ljudi, u velikom kazanu mnogo je bolji i ukusniji nego kada se kuva kod kuće. Ne kaže se džabe da je najbolji i najuskusniji vojnički pasulj – objasnio nam je Nikolić.

Rudnoglavci i brojni gosti koje je u ovo selo dovela „Plašintijada“  šetaju među štandovima, isporbavaju vlaške palačinke, kupuju suvenire , domaće proizvode, cveće. Okolne kafane i kafići imaju goste, diže se dim sa roštilja, mirišu pljeskavice…

-Dobro je kada se u selu nešto događa. Dolaze ljudi, kupuje se, prodaje. Živi selo – prenose nam svoje utiske Rudnoglavci.

-“Plašintijada” je doba manifestacija, ali bi trebalo da se potrudimo i obogatimo je i drugim programima koji će privući još više posetilaca. Takođe, mislim da treba još malo poraditi na organizaciji, jer će onda sigurno i efekti biti bolji – kazao nam je Nikola Naunović iz Rudne Glave, donedavni predsednik Skupštine opštine Majdanpek.

Majdanpek: “Plašintijada” i ukus i miris vlaškog specijaliteta 10
Foto: privatna arhiva

Nisu se takmičile samo ekipe u pripremi plašinti, organizovano je i takmičenje u brzom jedenju ovog vlaškog specijaliteta u kome je pobedio Dragoslav Nikolić iz Topolnice. Brzina je bila važna i u takmičenju u pletenju gde su prvo mesto podelile Marica Tauz iz Jasikova i Zagorka Trailović iz Leskova.Najbolje slane plašinte napravila je ekipa iz Topolnice, a slatke “Gljivarka” iz Luke.

Gladnih na petoj po redu “Plašintijadi” sigurno nije bilo, a mnoge je ovaj specijalitet vratio u detinjstvo, kada su vlaške palačinke često bile na trpezi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari