Ne palite gume na Badnje veče: Oslobađaju se toksična jedinjenja sa kancerogenim, teratogenim i mutagenim dejstvom 1Foto: Shutterstock/khorkins

Udruženje Eko straža Novi Sad pozvala je građane da Badnje veče proslave bez spaljivanja guma prilikom loženja badnjaka i da reaguju ako isto uoče, pozivanjem nadležnih, pre svega komunalne policije koja je dužna da reaguje u ovakvim slučajevima.

Kako navode, ovaj poziv upućuju jer smo prošle godine imali priliku da vidimo da se na Klisi za Badnje veče lože otpadne gume prilikom paljenja badnjaka.

„Spaljivanje otpadnih guma na otvorenom u nekontrolisanim uslovima predstavlja ogromnu opasnost po zdravlje stanovništva i značajno narušava već veoma narušen kvalitet novosadskog vazduha. Glavni uzrok prošlogodišnjeg paljenja guma na Klisi je bilo neadekvatno postupanje nadležnih, pre svega komunalne policije i komunalne inspekcije. Iako su građani blagovremeno prijavili da lomača na Klisi sadrži u svom središnjem delu poređane gume, institucije su zakazale, a užasavajući snimak zapaljene lomače čije gorenje na prvi pogled liči na eksploziju, obišao je društvene mreže, veoma uznemirio građane koji su tu noć udisali toksične materije, koje su već prekomerno zagađen novosadski vazduh dodatno zagadile“, navodi se u saopštenju.

Nekontrolisano spaljivanje guma na otvorenom predstavlja veliku opasnost po zdravlje ljudi i životnu sredinu. Iz ovog razloga, otpadne gume su Zakonom o upravljanju otpadom, svrstane u otpad kojim se upravlja na poseban propisan način i kojim može da upravlja samo lice koje za to ima dozvolu nadležnog organa.

Ne palite gume na Badnje veče: Oslobađaju se toksična jedinjenja sa kancerogenim, teratogenim i mutagenim dejstvom 2
foto:preuzeto sa fejsbuka

Spaljivanjem guma na otvorenom se oslobađaju ogromne količine mnogobrojnih i veoma toksičnih jedinjenja, od kojih mnoga imaju kancerogeno, teratogeno dejstvo i mutageno dejstvo. To znači da mogu da izazovu rak, oštećenje ploda i promene na genetskom materijalu ljudi.

„Zato ukoliko pozivamo građane da ukoliko uoče da se sprema spaljivanje guma, pozovu komunalnu policiju, “običnu” policiju i prijavite slučaj. Insistirajte da vam kažu pod kojim brojem je zaveden slučaj, tražite ime i prezime dežurnog sa kojim razgovarate i budite uporni u slučaju da se niko ne javi ili da se sa druge strane slušalice nađe neprijatan dispečer. Ukoliko je do spaljivanja guma već došlo, u tom slučaju pozovite i vatrogasce. Dok vatra ne bude ugašena, sklonite se od direktnog naleta. Mi ćemo kao građanska inicijativa, biti u stanju pripravnosti i spremni da pomognemo u prijavljivanju“, ističu iz Eko straže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari