Ne zna se kad će izbori na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, studenti čekaju novu izbornu komisiju 1foto: Arsenije Mandić / Danas

Nakon što je inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje naložila ponavljanje izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, i dalje nije poznato kada će izbori biti održani. Studenti očekuju novu izbornu komisiju sa novim predsednikom kojeg nije imala tokom izbornog dana, što je jedan od osnova po kojem je izborni proces od 13. aprila oboren.

U izveštaju inspekcije, u koji je Danas imao uvid, donetom 29. aprila, navodi se niz nezakonitih postupanja na izborima za Studentski parlament. Međutim, kako bi se te nepravilnosti rešile, među kojima je nezakonito odbacivanje potpisa neformalne studentske liste Studentska reakcija, koji su, prema zahtevu komisije, te potpise morali i da overe kod notara, biće potrebno dosta vremena. Zbog toga nam sagovornici poručuju da će se do narednih izbora čekati i čak do sredine juna.

„Postoji više rokova u okviru čitave procedure, tako da možemo očekivati da izbori mogu da budu raspisani tek krajem ovog meseca. U tom slučaju, ukoliko se postupi kao i kada su izbori raspisani prvi put, čekaće se minimalan rok, što je 20 dana. Tako da izbori mogu biti održani oko 15. juna“, kaže za Danas Mladen Cvijetić sa odbačene liste.

Kako kaže, postoji mogućnost da lista Saveza studenata Filozofskog fakulteta, koja je jedina učestvovala na prošlim izborima, podnese žalbu, ali je uveren da svaka žalba može biti odbijena, zbog mišljenja pokrajinske inspekcije.

Na pitanje da li je zbog ovog pravnog vakuma blokirano funkcionisanje aktuelnog saziva Studentskog parlamenta, Cvijetić kaže da nije, s obzirom da su rokovi pomereni 2020. godine zbog pandemijske situacije za oktobar, iako se po zakonu, izbori na svim univerzitetima u Srbiji sprovode u aprilu.

To znači da, u slučaju da su prethodni izbori bili regularni, novi saziv bi počeo sa radom tek u oktobru ove godine.

Inspekcija resornog Sekretarijata ustanovila da izborna komisija nije imala legitimitet na dan izbora, s obzirom da je njen sastav tog dana nije bio prema propisanim kriterijumima, odnosno, u njegovom sastavu nalazila su se samo četiri studenta, a profesorka koje je bila na njenom čelu, Laura Spariosu dva dana ranije podnela je ostavku na tu funkciju. Predsenika izborne komisije predlaže dekan fakulteta.

„I dalje se bira izborna komisija u smislu članova, studenata. Predsednika prelaže dekanica, i u tu ruku smo sigurni da se na tom mestu može naći neko ko profesionalno radi svoj posao“, rekao je za Danas Mladen Matić iz Studentske reakcije.

Tu odluku obrazložila je događajima koji izlaze iz akademskih okvira.

U inspekcijskom izveštaju takođe se navodi da nije izvršen ni izbor Aleksandra Gajića za funkciju zamenika predsednika komisije, iako je on tu funkciju obavljao.

Uoči izbora, protiv liste Studentska reakcija podneta je i krivična prijava, zbog navodno, lažnih potpisa, koji su predati za izbornu kandidaturu. Šta se dešava sa tom prijavom ne znaju, i skeptični su po pitanju toga da li su ti potpisi uopšte u MUP-u.

„Možda i nisu predali potpise, jer nisu naveli ni koji je dokument u MUP-u, odnosno na veštačenju. To je jedna trivijalna krivična prijava“, kaže Matić.

Sam izborni dan protekao je uz incidente, kada su studenti sa liste Studentske reakcije fizički napadnuti. Uoči izbora, zbog niza nepravilnosti, zapretili su i blokadom fakulteta, nakon čega je usledio i sastanak sa rektorom Univerziteta.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari