U Priboju se sa velikom zebnjom i nestrpljenjem očekuje ishod privatizacije pribojske fabrike za koju je vezana i sudbina ove opštine u kojoj privreda poslednjih godina sve više tone.

Potencijalni kupac FAP je britansko – ukrajinski konzorcijum „Laz bus“ na čijem čelu je ukrajinski biznismen Igor Čurkin, do 15 maja, roka koji je odredila tenderska komisija, kompletirao je potrebnu dokumentaciju, odnosno dostavio bankarske garancije za depozit od 100 hiljada evra, pa se može očekivati da će se na trećoj sednici tenderske komisije tačno znati šta Ukrajinci nude pri kupovini pribojske fabrike .

Sednica tenderske komisije zakazana je za danas u 14 sati u Beogradu. Na prodaji je 86,5 odsto kapitala Korporacije FAP i prema raspisanom tenderu prodaje se matično preduzeće sa zavisnim preduzećima Limom, Stanom, Transportom i prijepoljskom Livnicom. U FAP-u je trenutno, u matičnom preduzeću zaposleno 1.500 radnika, a četiri zavisna 700 radnika.

Zbog bojazni šta će doneti privatizacija nekada najveće fabrike teških kamiona na Balkanu 415 radnika se prijavilo za dobrovoljni odlazak iz preduzeća. Najviše je radnika kojima je do penzije ostalo pet godina. U ovoj grupi je 249 radnika koji su se izjasnili u decembru za odlazak i 66 radnika koji su se prijavili u maju. Komisija Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja usvojila je socijalni program za ovih 415 radnika, koji su odlučili da dobrovoljno napuste preduzeće.

Prema nezvaničnim najavama ovim radnicima otpremnina bi trebalo da bude isplaćena do kraja meseca, mada mnogi sa nevericom prihvataju ovu vest, jer je ovih dana ponovo aktuelizovano pitanje neisplaćenih zarada za oko 200 bivših radnika FAP. Ovim bivšim radnicima FAP, na osnovu pravosnažnih sudskih presuda od 2001. godine, nisu isplaćene zaostale zarade za period 1997 do 1999. godine najavljuju da će, ukoliko im plate ne budu isplaćene, preduzeti radikalnije mere u cilju ostvarivanja svojih prava. Ovi radnici zatražili su i pomoć od predsednika opštine Priboj, koji je uputio pismo nadležnim ministarstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari