Neadekvatno reagovanje vlasti na otmice devojaka 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Dnevni list „Mali žurnal“ je na današnji dan, pre 110 godina objavio tekst pod naslovom „Čačanska otimačina“ u kome kritikuje neadekvatno reagovanje vlasti na sve češće „krađe“ devojaka.

Autor teksta je ovu pojavu objasnio na primeru mlade Vinke Divjak iz Markovice.

Nakon smrti roditelja, Vinki je prepisano porodično nasledstvo kojim bi ona upravljala kada navrši osamnaest godina. Do tada, ona je pod starateljstvom rođaka Jaćima Đurkovića.

Ova činjenica načinila je mlađanu Vinku metom za brojne udvarače. I ako su stizale brojne bračne ponude, devojka ih je sve odbijala.

Neadekvatno reagovanje vlasti na otmice devojaka 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Do jednog dana, kada je izvesni Lazar Lazović sa svojom svitom u ponoć zakucao na vrata Đurkovića. Lazović je pre ovog događaja tri puta bio odbijen u prošnji Divjakove.

„Na jedan varljiv način koji ne služi na čast seoskih domaćina, uđu u kuću i kao razbojnici ščepaju đevojku, i pokupe njene stvari i odvedu je Lazarevoj kući. Protest pak devojčin i njenog hranitelja ostao je glas vapajućeg u pustinji“, piše „Mali žurnal“.

Iako se ovakvi događaji ne mogu iskoreniti, hitra reakcija vlasti da se kućama vrate „ukradene“ devojke bi građanima ulila nadu da se pravo na slobodu izbora devojaka zaista poštuje.

No, to nije učestala praksa.

Vlast sporo reaguje, „te devojke bivaju vraćene rodnim kućama kada su uveliko deflorisane nakon čega više ne bivaju poželjne za udadbu“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.