Nebojša Arsenijević posle pritvora: Kada su medicinske sestre iz Hrvatske primljene na fakultet bio sam direktor Kliničkog centra u Kragujevcu 1Foto: kg.ac.rs

– Hapšenje je samo poslednja etapa u medijcko-policijskom progonu kojim sam izložen od 2017. godine. Neko je odlučio da me uništi i branio se, ne branio, ishod ne zavisi od mene.

To je prvo što je bivši rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijivić izjavio za medije posle puštanja iz pritvora.

Iako smatra da je uvek kada je govorio za medije sebi načinio “medveđu uslugu”, kaže da je za Danas pristao da govori, jer su novinari ovog lista jedini pozvali njegovog advokata i kada je pušten iz pritvora, a ne samo kada je uhapšen.

On je u razgovoru za Danas objasnio kako je hapšenje očekivao još od trenutka kada je jedan lokalni portal njega doveo u vezu sa diplomama koje su izdate hrvatskim državljanima.

Međutim, pita se kakve veze je uopšte imao sa tim kada je u periodu kada su te medicinske setre upisale i završile Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu on bio direktor Kliničkog centra u ovom gradu.

– Ja sam u periodu od 1. oktobra 2012. do 1. oktobra 2015. godine bio direktor Kliničkog centra, a na fakultetu sam bio samo redovan profesor. Kakve veze direktor Kliničkog centra ima sa upisom na fakultet. Ja sam optužen za trgovinu uticajem, što je veoma rastegljiv pojam. To bi onda trebalo da znači da sam ja kao profesor mogao da utičem na odluke dekana i rektora. Pri tome svi zaboravljaju da su oni doneli te odluke, a ne ja, a sada su svi oni svedoci, a ja sam optužen, ističe Arsenijević.

On objašnjava da je saradnja između Univerziteta u Kragujevcu i Univerziteta Ujedinjenih nacija (ECPD) počela još 2002. godine i da je ona predviđala sprovođenje zajedničkih programa, edukacija i diplomskih i postdiplomskih studija.

– Tadašnji rektor je mene odredio da budem koordinator te saradnje. Ugovor je kasnije obnavljan i 2007/08 i aneksiran kasnijih godina. Kao koordinatora nastave moj posao je bio da organizujem raspored, da odredim koji profesor predaje koji predmet i tu su se moje obaveze završavale, kaže naš sagovornik.

On dodaje da je u slučaju medicinskih sestara iz Hrvatske bio i član komisije koja je odlučivala o ekvivalenciji ispita.

– U momentu kad je trebalo da te medicinske sestre pređu, dobio sam od studentske službe informacije o dokumentima koje one treba da podnesu. Kada su to uradile, dekan je formirao komisiju koja je trebalo da utvrdi koje ispite su one položile na fakultetu sa koga žele da pređu. Na taj posao niko ne može da stavi zamerku jer smo do u poslednji čas obračunali šta je ko odslušao od predmeta na osnovu validne dokumentacije. Za svaku od njih je podnet detaljan izveštaj i tu se moj posao završavao, odluke su dalje o prijemu donosili drugi organi, ističe Arsenijević.

On dodaje da niko u javnosti ne spomije rektora ili dekana koji su doneli odluku da se te sestre prime na fakultet i koji su te ugovore potpisivali.

Kada govorimo o finansijskom delu ovog procesa, Arsenijivić kaže da koliko on zna, medicinske sestre nisu plaćale školarinu direktno fakultetu, već da su je plaćali Evropskom centru za mir i razvoj, koji je trebalo deo novca da prosledi fakultetu u Kragujevcu.

– Očigledno je da fakultet nije dobio određeni novac, a zašto ga nije dobio, to ne mogu da kažem. Ali taj dug ako postoji, on je još uvek pravno važeći, zašto niko sa fakulteta nije tražio da im se taj novac uplati, pita Arsenijević.

Na kraju ističe, da iako tužilaštvo nije još donelo odluku o tome da li će da podigne optužnicu ili neće, on očekuje da će to uraditi.

– Tužilaštvo radi veoma temeljno i to meni ide u prilog jer želim da se utvrdi istina. Ipak, ne verujem da je napravljen ovoliki cirkus u medijima, a da oni posle toga ne podignu optužnicu. Jedino ako je samo bilo važno da se objavi da sam ja uhapšen.

Da podsetimo, u odgovoru za Danas Više javno tužilaštvo u Kraljevo je istaklo da će u narednom periodu razmotriti sve dokaze, kao i dokaze odbrane, ukoliko ih dostave i tek onda će odlučiti o daljem toku krivičnog postupka.

Nebojša Arsenijević uhapšen je 10. avgusta po nalogu ovog tužilaštva zbog sumnje da je izvršio krivična dela trgovina uticajem i zloupotreba službenog položaja.

On se sumnjiči da je protivzakonito posredovao kod tadašnjeg dekana Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu Predraga Čanovića da se na ovaj fakultet protiv propisa upiše 45 državljana Hrvatske na treću godinu studijskog programa Strukovna medicinska sestra/tehničar.

Medijski progon od 2017. godine

Arsenijević podseća da je medijska kampanja protiv njega počela još 2017. godine kada je u jednom nacionalnom dnevnom listu nazivan nacistom, bahatim rektorom, a puštani su i snimci njegovih privatnih razgovora.

Kaže da niko nije postavio pitanje da li su oni autentički, kao i da li to snimanje bilo ovlašćeno.

On je posle toga smenjen sa pozicije rektora na intervenciju tadašnjeg ministra prosvete Mladena Šarčevića.

Arsenijević to vidi kao trenutak kada je obrazovanje u Srbiji dotaklo najnižu tačku, jer je u potpunosti uništena autonomija Univerziteta.

On podseća da je posle medijskih napisa njegovom sinu Aleksandru poništen doktorat da bi mu on kasnije bio vraćen odlukom suda. Aleksandar Arsenijević je u međuvremenu odbranio i drugi doktorat, pošto mu je prvi poništen.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari