Nedeljković: Znanje sigurna investicija 1Foto: N1

Ulaganjem u znanje ulažemo u sebe, a za razliku od drugih investicija, ova će vam sigurno isplatiti, smatra profesor ekonomije i finansija na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA), Milan Nedeljković.

Promene u društvu su toliko brze da se mora stalno ulagati u nova znanja i inovacije kako bi se uhvatio korak, objašnjava Nedeljković i konstatuje da ni ekonomija nije izuzetak.

Prema njegovoj oceni, „potencijal za istraživanje u ovom vremenu konstantnih promena koje se dešavaju u ekonomiji nikada nije bio veći“.

„Istraživanja nisu više vezana samo za univerzitete ili institute, skoro polovina kompanija koje se nalaze na listi 200 najuspešnijih u svetu osnovala je svoje centre za inovacije“, podseća Nedeljković.

On je doktorirao ekonomiju na prestižnom Unvierzitetu Vorik u Velikoj Britaniji, ali je ipak odlučio da se naučnim radom bavi u Srbiji, jer je smatrao da postoji prostor da se ekonomska nauka razvija u Srbiji na sličan način kao u svetu.

Najbolji način za taj razvoj jeste povratak naših ljudi kako bi znanje koje su tamo stekli preneli ovde, tvrdi Nedeljkovič, koji sada svoje znanje, zajedno sa kolegama, prenosi na doktorskim studijma poslovne ekonomije na FEFA.

„Na FEFA smo osmisli program doktorskih studija koji omogućava sticanje znanja iz savremene ekonomije, znanja sa kojima će studenti moći odlično da barataju i u digitalnom svetu“, ističe Nedeljković.

Osim toga, imamo i predmete posvećene isključivo inovacijama. Želimo da studenti imaju mogućnost da karijeru nastave i akademskoj zajednici, precizira Nedeljković, ali i u realnom sektoru, u kompanijama i finansijskim instucijama.

Program se zato i zove poslovna ekonomija, rekao je Nedeljković, koji smatra da nisu dovoljni samo dobri programi, već je važna dostupnost i posvećenost mentora i njihovo iskustvo u rešavanju naučnih i stručnih izazova.

„Iz mog iskustva na doktorskim studijama ključna odrednica je mentor. Koliko je on stručan? Da li je spreman da radi sa vama? Ako su ovi uslovi ispunjeni, tek onda ste na dobrom putu. Zato uvek stavljamo akcenat na posvećeni metorski rad“, ističe Nedeljković.

Bez obzira na brzinu koju nam omogućava današnja tehologija, on napominje da je znanje najvažniji resurs, „nešto što ide sa nama“.

„Ako sam radio u jednom kompaniji i sada želim da pređem u drugu kompaniju ili instituciju“, ilustrovao je Nedeljković, „sa sobom nosim i svoje znanje“.

„Ulaganjem u znanje ulažemo u sebe, a za razliku od drugih investicija – ova će vam sigurno isplatiti“, zaključuje Nedeljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari