Nedimović: Do 11. juna ćemo znati šta je sve oštećeno 1Foto: N1

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović navodi za RTS da će država nakon dobijanja preciznih podataka raditi evaluaciju i izaći sa konkretnim merama podrške.

Ističe da je najvažnije da se saniraju vodotokovi koji su napravili štetu. Dodaje da je u toku dezinfekcija poplavljenih područja.

Branislav Nedimović je za RTS naveo da je održan operativan sastanak na kojem su predstavnici ugroženih opština dobili instrukcije kako da prijave štetu, da bi im država pomogla u saniranju.

Nedimović dodaje da su sada na potezu lokalne samouprave sa svojim komisijama za procenu štete i da će nakon dobijanja preciznih podataka država raditi evaluaciju i izaći sa konkretnim merama podrške.

„Što se tiče stambenih objekata do utorka ćemo imati tačan broj koliko je objekata oštećeno, postoji zakon koji reguliše po kategorijama, koliko objekti koji su najmanje oštećeni mogu da dobiju do onih u šestoj kategoriji koji su najviše oštećeni i koji mogu najviše da dobiju. Što se tiče poljoprivrednog zemljišta, imamo delove poljoprivrednog zemljišta koje je promenilo svoju strukturu od nanosa mulja i blata tu više nemate obradive površine. Kod ratarskih kultura kad dođe do povlačenja vode nećemo imati nikakvih ozbiljnijih kultura, kod voćarskih kultura tipa malina, jagoda gde imamo trajnih oštećenja, oni koji su osigurani imaju način da kompenzuje štetu, a oni koji nisu, mi ćemo morati da pomognemo i naćićemo način za to“, objašnjava ministar.

Kako kaže, lokalnim samoupravama pomoći će se preko Republičke direkcije za robne rezerve ukoliko je nekome potreban repromaterijal, stočna hrana.

„Juče smo lokalnim samoupravama i poljoprivrednicima na terenu ponudili stočnu hranu, javile su se neke poput Trstenika da im je to neophodno. Ponudili smo im energente preko robnih rezervi – dizel gorivo za otklanjanje, posledica a isto tako i za radove koji su neophodni da se obavljaju na poljoprivrednom zemljištu“, objašnjava Nedimović.

Ističe da je na teritoriji opštine Kraljevo poplava izazvala najviše problema, zatim u Trsteniku, Guči i Kniću.

„Ostale sredine jesu zahvaćene poplavama, ali tu imamo drugu vrstu problema. Ove četiri imaju najviše oštećenih objekata s obzirom na broj stanovnika koji žive na prostoru tih lokalnih samouprava“, rekao je ministar.

Ističe da je najvažnije da se saniraju vodotokovi koji su napravili štetu.

„Moramo da uradimo bujične pregrade, moramo da uradimo retenzije, moramo da odredimo prostor na koji će ta voda privremeno da se zadrži kako se ne bi sjurila prema naseljenom mestu. postoji način na koji se to radi i to smo prošle godine i pokazali na Busuru u Petrovcu na Mlavi“, navodi  on.

Dodaje da je u toku dezinfekcija na kojoj rade ljudi iz Zavoda za javno zdravlje i Uprave za veterinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari