Nedimović: Na tržištu Srbije nema tunjevine sa metalnim opiljcima 1Nedimović Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da pošiljke sa tunom, u kojoj ima metalnih opiljaka, italijanskog proizvođača „Rio Mare“, nisu ušle u Srbiju.

„Mi smo kontrolisali pošiljke i ono što je ušlo u Srbiju je potpuno čisto“, kazao je Nedimović za TV Prva.

Dodao je da se od petka kontroliše sva konzervirana riba – tunjevina, sardine, skuša, pored ostalog i na prisustvo teških metala, na radioaktivnost.

„Za sada je naše tržište potpuno bezbedno, a ukoliko se bude utvrdila neka neispravnost, obavestićemo građane“, rekao je ministar.

Istakao je da srpska veterinarska služba i fitosanitarna zaštita poslednjih nekoliko godina imaju kapacitet da otkriju svaku nepravilnost u vezi sa hranom koja se plasira na tržište.

„Naš posao je da pronađemo eventualni problem, sprečimo da uđe u Srbiju i omoguće bezbednost srpskog tržišta hrane u potpunosti. Danas postoji metoda analize rizika, ne kontroliše se svaka pošiljka kao pre 30 ili 40 godina. Određenim proizvođačima, koji su nakon nekoliko uzastopnih kontrola utvrde da su ispravi, onda ih kontrolišemo na svakom desetom uzorku, ali čim se utvrdi nepravilnost, kontrola se povećava na svaku pošiljku dok ne dokažu da su ispravni“, objasnio je Nedimović.

Prema njegovim rečima, s aspekta bezbednosti hrane Srbija je u boljem položaju nego pre pet-šest godina.

„Sad imamo kapacitete, institucije, laboratoriju za bezbednost hrane u Batajnici, potpuno opremljenu“, rekao je Nedimović.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske je prošle sedmice povukao iz prodaje proizvod tunjevinu „Rio Mare“ u maslinovom ulju od 80 grama, zbog mogućih komadića metala u sadržaju.

Radi se o pakovanju 2×80 grama, broj L21127, na kome piše da ga je najbolje upotrebiti do 31. 12. 2025.

Nedimović: Afrička kuga svinja je neutalisana u okruzima Pomoravskom i Rasinskom i kod Zaječara

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je u poslednjih deset dana u Pomoravskom okrugu, Rasinskom okrugu i u regionu Zaječara potpuno neutralisana afrička kuga svinja.

„Potpuno je sve čisto. Otvorene su i stočne pijace“, kazao je danas Nedimović za TV Prva.

Podsetio je da se država poslednje tri godine bori sa afričkom kugom svinja koja hara u Bugarskoj, kao i u Rumuniji gde, kako je precizirao, trenutno ima najmanje 2.000 otvorenih žarišta.

„Oni očigledno ne mogu sa time da izađu na kraj, a najveći problem nama je otvorena granica koja omogućava prelazak divljih svinja koje su najveći prenosioci afričke kuge“, kazao je Nedimović.

Istakao je da ta boljest nije opasna po ljude, ali da je pogubna po ekonomiju, odnosno stočni fond, jer populacija svinja mora da se eutanazira čim se utvrdi prisustvo bolesti, bilo da je jedna ili 100 zaraženih životinja u oboru.

„Mi moramo da branimo prostore poput Badovinaca gde se gaji 200.000 svinja godišnje. Nije više Srem najveći proizvođač svinja u Srbiji. Sada je to Mačva, naročito Badovinci i Bogatić“, rekao je ministar poljoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari