Nedostaje nam 30.000 medicinskih sestara i tehničara 1

Zdravstvenom sistemu Srbije nedostaje oko 30.000 medicinskih sestara i tehničara, a taj nedostatak teško je nadomestiti u uslovima kada mnogi medicinski radnici zbog malih plata i teških uslova rada odloza u inostranstvo, piše između ostalog portal Nezavisnost.org.

– Plate medicinskih sestara, ako računamo i kovid dodatke, iznose 55.000-60.000 dinara. Pre dve godine sindikat je od Ministarstva zdravlja tražio da plata medicinske sestre bude 900 evra, međutim Vlada Srbije je na naš zahtev odgovorila da će ta plata biti obračunata tek 2025. godine. Dakle, da bi se postigla dogovorena vrednost, plate bi u naredne tri godine trebalo da rastu 17 odsto na godišnjem nivou, objasnio je Zoran Ilić, predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“, u razgovoru za portal Nezavisnost.org, dodajući da je sa aktuelnim platama teško zadržati medicinsko osoblje da ne ode u inostranstvo.

On ipak kaže i da je u odnosu na period od pre deset, 15 godina položaj medicinskih sestara i tehničara nešto bolji.

Koordinatorka Sindikata medicinskih sestara i tehničara Dragica Dašić navodi da u pojedinim zdravstvenim ustanovama imamo i do 50 odsto prekvalifikovanih zaposlenih koji rade kao medicinske sestre i tehničari, kao da je većina njih zaposlena na određeno vreme.

– U ustanovama gde je tako veliki broj prekvalifikovanog zdravstvenog osoblja, nivo zdravstvene zaštite je sigurno nizak, ukazala je Dašić.

Ona navodi i da je 60 odsto medicinskih sestara i tehničara u starosnoj generaciji od 40 do 60 godina.

– Mi smo verovatno jedina zemlja u Evropi koja nema pomoćnog radnika u zdravstvu. Naše medicinske sestre, osim što brinu o zdravlju pacijenata, primorane su da obavljaju fizičke poslove i zbog toga je među njima veliki broj s raznim invaliditetima. Na primer, u bolnicama gde su hospitalizovani najteži nepokretni pacijenti, medicinske sestre moraju da rukama podižu, nose i premeštaju te bolesnike koji su nekoliko puta teži od njih samih. Postoji bolnica u Beogradu gde je svaka deseta medicinska sestra invalid”, naglasila je Dašić.

Prema njenim rečima, samo u toku 2019, dakle pre epidemije koja je dodatno pogoršala situaciju u zdravstva, Srbiju je napustilo 3.000 medicinskih sestara i tehničara.

– Vlast krije tačne podatke o broju zdravstvenih radnika koji napuštaju Srbiju. Naša pretpostavka je da je u poslednjih deset godina Srbiju napustilo oko 30.000 medicinara. Da bi se migracije zdravstvenih radnika zaustavile neophodno je da, na primer, medicinska sestra ima platu kao pomoćni radnik u Evropi, a to je 1.500 evra. Povećanje plata za zdravstvo od osam odsto, već je pojela inflacija. Medicinske setre i tehničari jedva sastavljaju kraj s krajem, a prema istraživanju koje smo radili njih 65 odsto je kreditno zaduženo i s velikim opterećenjem dolaze na posao, zaključila je Dragica Dašić u razgovoru za portal Nezavisnost.org.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari