Negativno mišljenje da bude obrazloženo 1

Vanredni profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu Stanko Ostojić mogao bi posle više od 20 godina rada da ostane bez posla, jer nije izabran u zvanje redovnog profesora, iako ispunjava za to predviđene uslove.

Ostojićev izbor najpre je osporilo izborno veće Elektrotehničkog fakulteta, koji je njegov matični fakultet za oblast koju predaje, a na osnovu te odluke identično se izjasnilo i izborno veće TMF-a, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Sindikata visokog obrazovanja Srbije, čiji je Ostojić član.

Predstavnici tog sindikata su ukazali da ovo nije jedini slučaj da profesori univerziteta ne budu izabrani u više zvanje, iako ispunjavaju propisane kriterijume i apelovali su na akademsku zajednicu da se prilikom izbora u zvanja rukovodi isključivo naučnim i stručnim kompetencijama kandidata.

A upravo to, tvrdi Ostojić, zaobiđeno je u njegovom slučaju. On kaže da je pozadina svega lična osveta dekana TMF-a Đorđa Janaćkovića i prodekana za finansije Borisa Lončara, zbog toga što je kao predsednik sindikata ukazivao na korupciju na tom fakultetu. Ostojić tvrdi da je uprava TMF-a izvršila pritisak na izborno veće ETF-a, na kojem mu je nedostajao jedan glas da bude predložen za izbor u redovnog profesora. On navodi da je na samoj sednici prekršena procedura, jer je u slučaju tajnog glasanja trebalo da bude izabrana tročlana komisija za izbor. Međutim, nakon glasanja sekretarica dekana je pokupila papiriće i odnela ih, a rezultati su saopšteni tri dana kasnije. Ostojić se žalio prosvetnoj inspekciji i zbog toga tražio odlaganje sednice izbornog veća TMF-a, ali nije naišao na razumevanje. Odgovor inspekcije do danas nije dobio, a prigovor je uputio i TMF-u, o čemu bi taj fakultet već ove nedelje mogao da se izjasni. Ostojić, međutim, ne veruje u pozitivan ishod i uveren je da mu sleduje otkaz, nakon što mu 31. januara iduće godine istekne ugovor.

Predstavnici Sindikata visokog obrazovanja Srbije rekli su da njihova namera nije da utiču na odluke stručnih organa već da ukažu da se one moraju donositi u skladu sa propisanom procedurom i na bazi stručnih kvalifikacija kandidata. Oni smatraju da članovi izbornog veća koji glasaju negativno moraju da obrazlože svoje mišljenje, što je u skladu sa preporukom univerzitetskog ombudsmana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari