Negotin: Bespovratna sredstva EU za obnovu vinarskih sela Rajca, Rogljeva i Smedovca u Negotinskoj krajini 1Foto: Turistička organizacija opštine Negotin

Očuvanju autentičnog izgleda vinskih sela Rajac, Rogljevo i Smedovac, kao i aktivaciji lokacija kulturnog nasleđa i njegovom uključivanju u turističku ponudu doprineće i bespovratna sredstva EU koja će kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ biti raspodeljen privatnim vlasnicima.

Evropska unija je za obnovu vinarskih sela u Negotinskoj krajini – Rajca, Rogljeva i Smedovca, opredelila 500 hiljada evra bespovratnih sredstava. Ovaj sredstva će kroz konkurs raspisan kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ doprineti očuvanju pivnica.

„Ova ‘kamena sela’ su nastala u osamnaestom i devetnaestom veku kako bi se na najbolji način skladištilo i proizvodilo vino. Mnogi meštani su nastavili porodičnu tradiciju proizvodnje vina u pivnicama, čija degustacija, uz jedinstven ambijent kamenih vinskih podruma, predstavlja posebnu turističku atrakciju“, navodi se u projektu “EU za kulturno nasleđe i turizam“.

Već prva radionica za meštane negotinskih vinskih sela na kojoj su upoznati sa pravilima konkursa za bespovratna sredstva potvrdila je veliko interesovanje.

Negotin: Bespovratna sredstva EU za obnovu vinarskih sela Rajca, Rogljeva i Smedovca u Negotinskoj krajini 2
Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

„Zainteresovanost meštana je velika, na radionici je bilo preko 50 učesnika iz sva tri sela. Mnogi su iskazali svoje ideje i postavljali pitanja u vezi svojih potreba.Ovaj poziv namenjen je vlasnicima kuća i pivnica i minimalni iznos koji mogu da bespovratno dobiju je milion dinara, a maksimalno mogu dobiti 3, 6 miliona dinara“, rekao je za Danas menadžer projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ Nenad Konstantinović.

Kako saznajemo, osnovni cilj ovog poziva je da se konzerviraju, restauriraju i sačuvaju od propadanja kuće nastale pre Drugog svetskog rata, kada je narodna arhitektura u ovim krajevima doživela vrhunac.

Prioritet će imati objekti stariji od 1945. godine, kako bi se što više očuvala tradicionalna arhitektura. Budući da su Rajačke, Rogljevačke i Smedovačke pivnice spomenički kompleksi od izuzetnog značaja i nalaze se i na tentativnoj listi Svetske kulturne baštine UNESCO-a, očuvanju autentičnog izgleda i namene biće posvećena naročita pažnja.

„Naravno, projekat sarađuje sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture i grupom arhitekata, tako da će svaka rekonstrukcija biti u skladu sa standardima propisane zaštite i tako će se očuvati i/ili povratiti autentičnost objekata“, naglašava Konstaninović.

Kako saznajemo, mogućnost korišćenja novca iz pretpristupnih fondova imaju i vlasnici koji su objekte prenamenili i stavili uh u funkciju turizma. Projekat će biti realizovan u tri predviđene faze koje će se odvijati paralelno, ali će fokus biti na adaptaciji i restauriranju spoljašnjeg izgleda krova i fasada, kao i na sanaciji onoga što može da ugrozi sam objekat ili urušavanje objekta.

Druge dve faze, kako objašnjavaju nadležni, podrazumevaju uređenje enterijera i opremanje kuća i pivnica. Sve zajedno treba da doprinese aktivaciji lokacija kulturnog nasleđa i njihovo uključivanje u turističku ponudu kao potencijala za ekonomski razvoj Donjeg Podunavlja i istočne Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari