Negotin: Ekološko udruženje “Badem” promoviše prirodne vrednosti, posebno među mladima 1Kućice za ptice Foto: Ekološko udruženje Badem Negotin

Premijerom edukativno – dokumentarnog filma “Tunelska pećina Zamna” Danila Petrovića, Ekološko udruženje “Badem” iz Negotina zaokružilo je istoimeni projekat. Različitim aktivnostima “Badem” je stvorio priliku da mladi upoznaju prirodne vrednosti u svojoj okolini i nauče kako da se ponašaju u zaštićenom prirodnom dobru.

Zahvaljujući Ministastvu zaštite životne sredine koje je podržalo projekat “Tunelska pećina Zamna” negotinsko Ekološko udruženje „Badem“ nastavilo je  da promoviše zaštićena područija Negotinske krajine i edukaciju mladih generacija.

Završnicu ovog projekta činila je premijera edukativno – dokumentarnog filma “Tunelska pećina Zamna” održana u Galeriji Mokranjčeve rodne kuće u Negotinu, pred brojnom publikom. Premijera filma bila prilika da se okupljenima predstavi projekat “Tunelska pećina Zamna” i ukaže na značaj ekološke  edukacije mladih o čemu je govorio autor filma Danilo Petrović, profesor biologije u penziji.

„Kroz petnaestominutni film prikazano zaštićeno područje na reci Zamna, koja je isklesala klisuru i tunelsku pećinu u koju ponire, a čija je dužina oko 150 m. Ovaj predeo predstavlja pribežište za mnoge biljne vrste koje su preživele ledeno doba, tako da je vegetacija specifična. Film takođe, proučava geološke karakteristike, biljne vrste i vegetaciju“, u kratkim crtama je za Danas predstavio svoje najnovije ostvarenje Danilo Petrović, inače nagrađivani autor na festivalima koji se bave zaštitom životne sredine i turizmom.

Negotin: Ekološko udruženje “Badem” promoviše prirodne vrednosti, posebno među mladima 2

Foto: Ekološko udruženje Badem Negotin

U razgovoru sa Petrovićem saznajemo da su premijeri filma prethodile različite aktivnosti kojima je zajednički cilj bio upoznavanje šire i stručne javnosti sa vrednostoma kanjona reke Zamna i stvaranje prilike da mladi upoznaju svoju okolinu i kako da se ponašaju u zaštićenom prirodnom dobru odnosno razvijanje ekološke svesti o zaštiti životne sredine.

Tako je između ostalog, Međunarodni dan Crnog mora, 31. ktobar, prošle godine obeležen ekološkom akcijom čišćenja priobalja Dunava kod sela Prahova u kojoj su učestvovali učenici i nastavnici prahovske Osnovne škole “Pavle Ilić Veljko”, kao i osnovci iz sela Radujevac koji su takođe čistili obavu Dunava kod svog sela.

„Prahovski osnovci su bili u prilici i da se upoznaju sa bogatom florom i faunom Dunava. Za njih je organizovana radionica, o jesetarskim vrstama riba govorili su dr biološih nauka Mirjana Lenhard i mr Danilo Petrović i prezentovan film o Dunavu“, saznaje Danas u Ekološkom udruženju “Badem”.

Jedan od vidljivih rezultata radionice je i pano većih dimenzija na kome je prikazana jesetra i deo bogate flore i faune Dunava, urađen od recikliranog materijala, koji je predstavljen publici na premijeri filma.

Partner na projektu bilo je i  Udruženje za pomoć osobama sa invaliditetom „Duga“ iz Negotina, kaže nam Danilo Petrović. Članovi “Duge” izrađivali su radove reciklažom otpadnog materijala razvijajući na taj način ekološku svest o zaštiti životne sredine. Na taj način napravljene su kućice i hranilice za ptice koje su postavljene u parku u Karađorđevoj ulici u Negotinu.

„Za osnovce iz Prahova i radujevca organizovan je izlet do Mokranjskih stena kako bi videli prirodu na delu i da nauče kako se u prirodi treba ponašati i naravno, da upoznaju i zavole svoj zavičaj“, kazao nam je Danilo Petrović.

Negotin: Ekološko udruženje “Badem” promoviše prirodne vrednosti, posebno među mladima 3

Ekološko udruženje Badem Negotin

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari