Neizvesna sudbina Petnice posle otkrića da su polaznice bile žrtve seksualnog zlostavljanja 1Foto: Promo

Sednica Upravnog odbora Istraživačke stanice Petnica zakazana je za danas za 18 sati, a po njenom završetku će biti poznata sudbina održavanje letnjih seminara.

Na sajtu Petnice juče je objavljeno da se odlaže seminar antropologije, ali da će seminar biologije ipak biti održan. Takođe je odložena konačna selekcija i slanje poziva učesnicima Letnje naučne škole, a programi se, kako piše, i dalje planiraju za septembar.

Našem listu je u Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu potvrđeno da je Branislav Savić, koga je više žena optužilo za seksualno zlostavljanje tokom boravka u Petnici, juče saslušan i da je izvršen pretres na više lokacija i zaplenjena tehnička oprema.

Saopštenjem se juče oglasila IS Petnica, u kome je navedeno da su nadležni organi pokrenuli istražni postupak u vezi sa slučajevima koji su izašli u javnost i da su im svi članovi kolektiva Petnice na raspolaganju. U saopštenju se izražava žaljenje što nisu ranije prepoznali značaj ovog problema i preduzeli sve neophodne institucionalne mere.

„Osuđujemo svaki oblik seksualnog nasilja i bezrezervno izražavamo podršku žrtvama nasilja i njihovim porodicama. Obavezujemo se da upoznajemo javnost sa rezultatima svih koraka koje sada preduzimamo da zaštitimo učesnice i učesnike seminara u Petnici od nasilja. Žene koje hrabro govore o svojim iskustvima su naše saveznice u borbi za društvo bez nasilja i uznemiravanja. Seksualno nasilje je postalo društveno relevantna tema o kojoj se sve više otvoreno govori u javnom diskursu i Petnica je spremna na solidarnost i podršku da se ćutanje prekine“, istaknuto je u saopštenju.

Inače, sastanak sa članovima Saveta i UO Petnice, koji je bio najavljen za nedelju ipak nije održan, pa se sada čeka kakav će stav Upravni odbor zauzeti na večerašnjoj sednici. Deo rukovodilaca i saradnika seminara zatražio je momentalnu ostavku direktora Petnice Nikole Božića, ali su, prema saznanjima Danasa, članovi upravljačkih tela Istraživačke stanice podeljeni po tom pitanju. Svi su saglasni da treba utvrditi odgovornost uprave u pomenutim događajima, ali deo članova smatra da bi njihovom smenom u ovom trenutku bio doveden u pitanje opstanak Petnice. Među članovima postoji bojazan da će kriza koja je nastala biti iskorišćena „za neke druge interese“, čime se zapravo aludira da bi država mogla da preuzme Petnicu, pa čak i da se Istraživačka stanica ugasi, ako donatori počnu da se povlače, što je već uradio Majkrosoft. Da zaključenja ovog izdanja Danasa nismo mogli da dobijemo obrazloženje te kompanije, pošto se na fiksni telefon niko nije javljao.

Andrej Starović, član UO Petnice, podseća za Danas da je Upravni odbor tražio da direktor Stanice Nikola Božić dostavi detaljan izveštaj sa hronologijom dešavanja, kao i informaciju šta je uprava preduzela kada je priča izašla u javnost, te kako je došlo do toga da neposredno pred objavljivanje članka u nedeljniku Vreme, ogromna većina UO i Saveta Petnice prvi put zapravo čuje o pomenutim događajima.

Starović potvrđuje da je Božić dostavio izveštaj i da će na Upravnom odboru biti pokrenuto i pitanje njegove odgovornosti, ali napominje da postavljanje i razrešenje direktora nije u nadležnosti UO, već Saveta Petnice. Bivši i sadašnji direktori Petnice Vigor Majić i Nikola Božić, kako kaže naš sagovornik, do sada nisu ponudili ostavke iz moralnih razloga.

– Svima je jasno da pitanje odgovornosti u ovom slučaju vuče i kaznu, ali moramo da vodimo računa da Stanica ne propadne u ekspresnom roku. Moramo da pazimo da se ne desi da nastane anarhija, jer u Petnici radi 50 ljudi, to je 50 porodica i na kraju krajeva, i o tome moramo voditi računa. Upravni odbor je telo koje se sastaje tri do četiri puta godišnje, ono ne prati funkcionisanje Petnice na dnevnom nivou, već je neka vrsta korektiva koja, između ostalog, raspravlja o izveštaju o radu, finansijskom i programskom izveštaju, predlaže nove ideje i aktivnosti…- pojašnjava Starović.

I pojedini članovi Saveta sa kojima smo razgovarali kažu da je to telo „više paradno, nego radno“, napominjući da se sastaju svega dva, tri puta godišnje. Zbog toga se sa oprezom gleda na zahtev mlađih saradnika da bi aktuelnu upravu hitno trebalo smeniti i formirati upravljački tim sastavljen od članova UO, Saveta i rukovodilačkog tima. To je, kažu, prilično nerealno očekivati, jer svi članovi UO i Saveta imaju svoje profesije i niko ne bi mogao preko noći da se preseli u Valjevo kako bi rukovodio Petnicom.

Radunović: Pomoći žrtvama

Profesorka Desanka Radunović, članica Saveta IS Petnica, poručuje da svi treba da ulože napor da se nađe najbolje rešenje da se pomogne žrtvama, ali i Petnici, koja ne bi smela da propadne zbog ovoga što se desilo. Ona smatra da je potrebno uspostaviti procedure i kontrolu da se pomenuti događaji ne bi ponovili i napominje da Petnicu, koja je biser u našem obrazovnom sistemu, treba sačuvati. Radunović za Danas kaže da se sastanak Saveta IS Petnica očekuje tokom ove ili naredne nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari