Nejasna odluka kako će se naplaćivati posete i kampovanje u zaštićenom području reke Gradac 1Foto: Đorđe Đoković

 

Ekološko društvo Gradac naplaćivaće posete i kampovanje u zaštićenom području reke Gradac, njegovim delovima i objektima, stoji u Odluci, koju je usvojilo predsedništvo ovog društva na sednici održanoj 4. avgusta, piše Portal Kolubarske.rs.

Kako oni navode, poseta i kampovanje će se naplaćivati po posebnom cenovniku od 21. avgusta ove godine. Prema tom cenovniku, punoletni posetioci će plaćati 100 dinara, deca od 8 do 18 godina 50 dinara, za grupu do 10 posetilaca cena je 250 dinara po posetiocu, dok je za grupu preko 10 posetilaca cena 150 dinara.

Utvrđen je cenovnik i za, kako je navedeno u Odluci, korišćenje zemljišta zaštićenog područja za poslovanje vikendica i drugih nekomercijalnih objekata za odmor u zaštićenom području.

Kamperi u šatorima plaćaće 30 dinara po kvadratu površine šatora, dok će se za kamp prikolice godišnje plaćati 3.800 dinara. Za vikendice, vile i druge porodične objekte za odmor naknada je 130 dinara po metru kvadratnom, za kuće za odmor na vodi, obalama reke i jezera, ploveće instalacije bez sopstvenog pogona godišnja naknada iznosi 1.000 dinara po kvadratu podne površine objekta. Godišnja naknada za Bačije je 50 dinara, dok je za rezidencijalne objekte 250 dinara po kvadratu.

Ova Odluka Ekološkog društva Gradac izazvala je reakcije i brojne komentare na društvenim mrežama, od podrške do kritike, a najvše komentara se odnosi na nepreciznost odluke tako da su mnogi zaključili da će se poseta Gradcu svima naplaćivati.

Oglasilo se Ekološko društvo Gradac koje objašnjava da se cenovnik naknade isključivo odnosi na organizovane posete reci i kampere.

„Da pojasnimo, sve privatne posete reci Gradac se neće naplaćivati, što znači da i dalje sa porodicom, prijateljima, kučićima… možete kao i pre boraviti na reci Gradac, ova odluka se ne odnosi na Vas! Odluka se odnosi na klubove, udruženja, firme, koje organizuju mnogoljudne posete reci Gradac i svoje usluge debelo naplate, kao i za kampere koji su se raštrkali po celoj reci, postavljajući šatore van kamp mesta i na taj način zauzimajući prostor za šetanje šetačima i ometaju ribolovce u pecanju. Podsećamo Vas da je Ekološko društvo gradac upravljač zaštićenog područja Klisure reke Gradac koji je verovali ili ne, jedino zaštićeno područje u Srbiji, koje do sada nije uvelo naknade ovog tipa, podsećamo Vas da se na Mokroj Gori i kolovoz kojim se krećete naplaćuje svakom automobilu, kamp mesta se svuda u Srbiji, a i Evropi naplaćuju”, navodi Ekološko društvo Gradac, prenose Kolubarske.

Međutim i nakon ovog objašnjenja Ekološkog društva Gradac, i dalje je mnogo toga nejasno i neprecizno, što može da navede na zaključak da će se poseta Gradcu ipak svima naplaćivati.

Nejasno je koliko broji grupa do 10 posetilaca? Koliko osoba najmanje treba da bude u grupi da bi se tretirala kao grupa do 10 posetilaca, da li su, recimo, dva posetioca grupa?

Kako će čuvar prirode, koji je zadužen za kontrolu posete i plaćanje, razlikovati grupu do 10 posetilaca od četvoročlane porodice ili šestoro prijatelja koji borave na Gradcu?

Zbog čega je u cenoviku naveden iznos koji će pojedinačno plaćati punoletni posetioci i deca od 8 do 18 godina, ako se plaćanje odnosi samo na grupe? Da li će punoletni posetilac, koji se nalazi u društvu sa još troje punoletnih prijatelja, platiti ulaz 100 dinara, ili će ih čuvar prirode smatrati grupom do 10 posetilaca pa će platiti po 250 dinara?

Na koji način će čuvar prirode kontrolisati i na osnovu čega će utvrditi da li je reč o grupi ili pojedinačnoj poseti?

Nejasna odluka kako će se naplaćivati posete i kampovanje u zaštićenom području reke Gradac 2
Foto: Đorđe Đoković

Na ova i još neka pitanja Kolubarske su pokušale da dobiju odgovor u Ekološkom društvu Gradac. Oni su saglasni su da je „Odluka malo nejasna”, ali sada o tome ne žele da pričaju nego će pojašnjenje i odgovore na sva pitanja dati na konferenciji za novinare koja će biti održana u narednom periodu kada „pravnik bude u mogućnosti da daje izjavu i kada se javnost malo stiša”.

Nezvanično, Kolubarske saznaju da je plan Ekološkog društva Gradac da se posete i kampovanje u zaštićenom području reke Gradac, njegovim delovima i objektima, svima naplaćuje bez obzira na to da li je reč o poseti pojedinca ili grupe, što zakon dozvoljava.

Na osnovu tog plana je i doneta ova Odluka, čije nepreciznosti upravo to omogućavaju, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari