Nekoliko dana od kritike SSP-a, gradska vlast iznela podatke o turističkim kapacitetima Užica 1Foto: Grad Užice

Nekoliko dana nakon što je Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) zatražio od užičke gradske vlasti da objasni „dokle će Užice puniti budžet Opštine Čajetina pošto se“, kako su naveli, „turistima koji dolaze u Užice, posle 15 časova, ne nudi nikakva ponuda“, gradsko rukovodstvo se obratilo javnosti govoreći o turističkoj ponudi Užica.

Zamenik gradonačelnice Dragoljub Stojadinović, između ostalog, naveo je da je u Mokroj Gori, Drvengradu, Čarobnom bregu ostvareno oko 22. 000 noćenja, a na Tari oko 60.000 noćenja, dok se, kako je rekao, od boravišne takse sa ovih lokacija oko 9,5 miliona dinara slilo u gradski budžet.

“U rekonstrukciju Starog grada do sada je uloženo oko 70 miliona dinara, a u StaPark oko 370.000 evra. U toku je rekonstrukcija terasa na Spomen domu Memorijalnog kompleksa Kadinjača i uređenje suvenirnice. Počeli su i radovi na proširenju kapaciteta Konačišta vredni oko 7 miliona dinara. U Narodnom muzeju Užice u toku je sanacija depoa vredna 8,5 miliona dinara“, rekao je Stojadinović.

On je naveo da se prošle godine Šarganskom osmicom prevezlo oko 90.000 turista, da je Stari grad od otvaranja posetilo oko 3.000 ljudi, a da je za četiri vikenda StaPark imao oko 950 posetilaca.

Nekoliko dana od kritike SSP-a, gradska vlast iznela podatke o turističkim kapacitetima Užica 2
Grad Užice/Foto: Ana Milošević/Danas

“Kadinjaču godišnje poseti oko 10 hiljada turista, a Potpećku pećinu je u ovoj turističkoj sezoni posetilo 4.570 turista”, rekao je, između ostalog Stojadinović.

Nada Jovičić, gradska većnica za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam, naglasila je da se ulaganjem u rekonstrukciju Starog grada ne ulaže samo u ambijentalni izgled, već je težnja da u narednom periodu ovaj prostor postane turističko područje.

“Ova tvrđava je zaštićeno kulturno dobro i kao takvo je na samom rubu zaštićenog prirodnog dobra, odnosno klisure reke Đetinje za koju se nadamo da ćemo u najskorije vreme dobiti i zvaničnu odluku o zaštiti”, rekla je Jovičić.

“Iako to možda neki ne primećuju, u protekle tri teške godine za turizam, urađene su tri ključne stvari, rekla je Danijela Đorđević Arsić, direktorka TO Užice.

“Uspeli smo da Zlakusu sa grnčarskim zanatom stavimo na UNESKO listu. Iste godine, Svetska turistička organizacija je proglasila Mokru Goru jednim od najboljih sela sveta. Uspeli smo da objedinimo turističku ponudu grada”, rekla je Đorđević Arsić, dodajući da „turisti koji krenu sa Gradske plaže posle obilaska Starog grada nastavljaju dalje kanjonom reke Đetinje, gde im je dostupna vožnja zip lajnom ili kajacima, pa stižu do neolitskog naselja”.

Ona je navela da Užice trenutno ima 127 kategorisanih seoskih domaćinstava sa ukupno 451 ležajem.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari