Građani protestovali ispred Informera: Gađali zgradu jajima, policija štitila ulaz u redakciju, Vučićević izašao na drugi izlaz (FOTO) 1Foto: Ivona Simonović/Danas

Nekoliko stotina građana protestovalo je danas ispred redakcije Informera kako bi iskazali protivljenje objavljivanju intervjua sa osuđenim silovateljem Igorom Miloševićem, koji je taj medij sinoć pustio u javnost.

Prema procenama reporterke Danasa, na ulicu je izašlo nekoliko stotina uznemirenih građana, koji su blokirali put i izašli na ulicu uzvikujući: „Gasi informer“.

Vlasnik Informera je, kako je javila naša reporterka, izašao na drugi izlaz.

Predstavnica udruženja „Ženska solidarnost“ Anita Marković rekla je za Danas da neće ulaziti u redakciju Informera, već da će samo protestovati ispred redakcije.

„Naš zahtev jeste da se taj snimak i članak uklone s interneta i iz medija zato što on direktno ugrožava bezbednost žena i širi parališući strah“, ističe Anita.

Kako je istakla Danijela Stanković koja je pokrenula peticiju za hitnu hospitalizaciju osuđenog silovatelja Igora Miloševića, njena prijateljica bila je seksualno zlostavljana, a snimak Informera izazvao je burnu reakciju i strah žene koja je pretrpela nasilje.

„Vaš glas menja sve iako vas ubeđuju da nije tako“, rekla je ona i pitala „da li je u redu da mentalno bolesna osoba bude puštena na ulicu“.

Jedan od zahteva protesta bila je „hitna hospitalizacija serijskog silovatelja“, a peticija zasad broji 10.000 potpisa.

Nakon govora, građani su utrčali u prolaz  zgrade i uzvikivali „UA! Ugasite Informer“.

Tokom protesta ispred redakcije Informera viđeni su predstavnici političkih stranaka, među kojima su se našli i Dobrica Veselinović i Radomir Lazović iz koalicije Moramo.

„U prethodne četiri godine mi smo u svakom trenutku imali bar jednom pravnu proces koji smo vodili protiv Informera. Naša poslanička grupa i pravni tim pokreta Ne davimo Beograd, obratiće se tužilaštvu i tražićemo da se obustavi distribucija Informera i da se zabrani ovaj list“, rekao je Lazović.

Lazović je takođe izjavio da će tražiti podršku svih medija i opozicionih organizacija.

Okupljeni građani gađali su ulaz u zgradu jajima, nakon čega je iz redakcije izašao čovek koji im je rekao da „slobodno uđu“.

Građani su bili pod pritiskom, ispred redakcije se osećala tenzija, a okupljeni su iznova ponavljali: „Ugasite Informer“.

Policija je čuvala ulaz Informera dok su demonstranti ispred nezadovoljno uzvikivali i držali natpise na ekranima telefona na kojima je pisalo “Koga štitite”.

„Posle ćemo pratiti jedni druge do kuće umesto da vi radite svoj posao“, rekla je devojka iz mase policiji, posle čega su svi uzvikivali:“Njeno silovanje nije tvoja ekskluziva“, kao i:“Ugasite Dragana“.

Devojke su se obraćale policiji, a jedna devojka se rasplakala dok je pričala svoje iskustvo.

Došlo je do manjeg sukoba nezadovoljnih građana sa čovekom koji se predstavljao kao jedan od demonstranata, koji je šutirao vrata, ali su učesnici protesta mirnim putem uzvikivali:“Ovaj nije naš, ne snimajte njega“.

Nakon nekog vremena, taj čovek je napustio skup.

Posle nešto više od dva časa trajanja protesta, građani su počeli da se razilaze.

Da podsetimo, organizacija Ženska solidarnost pozvala je sinoć građane na protest ispred redakcije Informera, nakon što je taj medij objavio sporni intervju sa osuđenim silovateljem Igorom Miloševićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari