Prošle godine Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja za 40 najnerazvijenijih opština na jugu centralne Srbije namenilo je dve milijarde dinara. Od tog državnog novca, a na osnovu projekata koji su ponuđeni Ministarstvu, potrošena je samo milijarda.


– Razlog ovakve „štedljivosti“ pre svega je neažurnosti lokalnih samouprava u pisanju i predlaganju projekata, kao i u nesposobnosti čelnih ljudi da prepoznaju stvarne potrebe sredina u kojima žive – ocena je ministarke za Nacionalni investicioni plan Verice Kalanović, koja je pred kraj godine imala sastanak sa predsednicima najnerazvijenijih opština ovog regiona u Bujanovcu.

– Od 148 odobrenih projekata, potpuno je završeno 67. Ostali su u fazi realizacije ili nisu ni započeti. Razlog što nije bilo veće efikasnosti u realizaciji nalazi se u administrativnoj aljkavosti predlagača projekata koji nemaju kompletnu dokumentaciju i često nespremnosti lokalnih samouprava da sarađuju sa ministarstvom – poručila je Kalanovićeva.

Ona je navela da je od 2006. godine od kada se iz Nacionalnog investicionog plana izdvajaju sredstva, tek u prošloj godini opština Trgovište prvi put konkurisala, iako su u ovoj opštini infrastrukturni problemi najveći od svih opština u Srbiji. Kalanovićeva je upozorila i na primer opštine Žitište koja do sada nije iz NIP iskoristila ni jedan dinar jer, kako je navela, „za jedan jedini projekat sa kojim su konkurisali nisu našli za shodno da više meseci dostave neophodnu dokumentaciju“.

– U najmanju ruku, neshvatljivo je kad nam jedan predsednik opštine kaže da ne može da obezbedi odobrenje za izgradnju zbog sporosti lokalne administracije čiji je on prvi čovek. Imamo i slučaj da je nam je iz jedne opštine stigao projekat koji je poslat u ministarstvo iako je već bio završen – navela je Kalanovićeva, upozoravajući čelnike najnerazvijenijih da „državnih para ni u 2010. godine neće biti na lepe oči“. Niko od predsednika opština sa juga Srbije, ali i Sandžaka, pa i Vojvodine nisu imali odgovore na ministarkina pitanja i spremnost da se požale na „maćehinski odnos države prema njima“.

– Moraćemo sa više ozbiljnosti da pristupimo pisanju projekata za sredstva iz NIP-a. To je naša obaveza – bio je samokritičan u izjavi za Danas Nenad Mitrović, predsednik opštine Vladičin Han, izražavajući spremnost da u 2010. godini uloži „više truda“ kako bi obezbedili novac za poboljšanje stanja u lokalnoj infrastrukturi. Kao pozitivan primer realizacije projekata sredstvima NIP-a u 2009. godini navedene su opštine Gadžin Han i Kučevo. Samo dve, od 40 ekstremno nerazvijenih u Srbiji.

Bez puteva, vodovoda, kanalizacije…

Podaci ukazuju da u 40 najnerazvijenijih komuna u Srbiji živi preko 800 hiljada stanovnika, da 46 odsto domaćinstava nema adekvatan vodovod, dok u 68 odsto opština nema kompletno asfaltiranih puteva, da čak 84 odsto domaćinstava nema rešeno pitanje kanalizacione mreže. Vodovod ne postoji u opštini Lebane, bez kanalizacione mreže su stanovnici Blaca, Žagubice, Žitišta, Malog Crnića, Nove Crnje i Plandišta. Putna infrastruktura je najgora u opštinama Crna Trava, Trgovište i Tutin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari