Nema para za prosvetare 1Izvor: Ministarstvo prosvete

Dodatnog povećanja zarada u obrazovanju do kraja godine neće biti, što znači da će zaposleni u prosveti morati da se zadovolje dobijenom povišicom od sedam odsto. Od zahteva da se prosvetarima isplati novogodišnja nagrada takođe nema ništa, jer to ne predviđa Zakon o budžetu. Ni od najave da bi zaposleni mogli dobiti solidarnu pomoć od po 20.000 dinara za sada nema ništa.

To je, prema rečima Valentine Ilić, predsednice Sindikata obrazovanja Srbije, epilog današnjeg sastanka predstavnika reprezentativnih sindikata obrazovanja sa ministrom prosvete Brankom Ružićem.
– Pitanje solidarne pomoći je ostalo otvoreno, tako da se ne zna da li ćemo dobiti pre ili posle izbora i u kom iznosu. Ministar je rekao da bi, ako dobijemo pomoć pre izbora, to moglo da se protumači da nas kupuju. Ne znam zašto se ranije pominjao iznos od 20.000 dinara. Ja sam bila na nedavnoj sednici Socio-ekonomskog saveta i nisam čula da je ministar to rekao. Tako da je ostalo otvoreno pitanje da li će solidarna pomoć, ako je uopšte bude, biti u istom iznosu koji su drugi dobili, poput zdravstva – kaže Ilić.

I Vladimir Adžić, iz Unije sidnikata prosvetnih radnika Srbije, navodi za Danas da je tokom sastanka provejavao stav da su plate zaposlenih u obrazovanju niske, ali da je sektorska povišica sve na šta mogu da računaju.

Adžić napominje da Unija ostaje pri svojoj odluci da 17. marta organizuje štrajk i protest u Beogradu i dodaje da će pozvati ministra Ružića i premijerku Anu Brnabić da se obrate zaposlenima.

Posle sastanka sa sindikatima, Ministarstvo prosvete se oglasilo saopštenjem, u kojem se tema materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju ne pominje.

Umesto toga, navodi se da su „sindikati iskazali zadovoljstvo nedavno donetom odlukom Vlade Srbije da se 2.500 lica iz određenog radnog statusa prebace na neodređeno“.

U saopštenju se ističe da je ministar Ružić je rekao da, zahvaljujući disciplini i poštovanju mera, škole i dalje nisu mesto velikog širenja zaraze i da upravo i zbog tih činjenica Tim za škole može da donese odluku da se nastava pretežno odvija redovno ili kombinovano.

„U bilo kom trenutku, kako zbog povećanja broja zaraženih bilo zaposlenih ili učenika, lokalni krizni štab može doneti odluku o onlajn nastavi, kao meri zaštite i prevencije“, istakao je ministar i napomenuo da postoji u većoj meri razumevanje da je neposredna nastava najbolja za sve, kao i da je to motiv za dodatno poštovanje mera.

„Prosvetni radnici pokazali su i dokazali svoju spremnost i volju da deca najmanje trpe i zato i postoji Tim za škole, Krizni štab, pa i dijalog sa sindikatima, kao mesta gde razmatramo sve izazove i nalazimo rešenja. Razumem da ne možemo imati potpuno zadovoljstvo svim donešenim odlukama, ali ono što mora da se razume je da postoji nedvosimislena briga države o prosvetnim radnicima u ovim okolnostima, pa i o njihovom generalnom položaju, što dokazuju i sve prethodne odluke i aktivnosti Ministarstva prosvete“, rekao je Ružić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari