Nema putovanja, svadbi, matura, škola, pa nema ni fotografija 1Foto: Pixabay/ LV11

Većina fotografskih radnji nije prestajala sa radom ni u doba vanrednog stanja, a svoje poslovanje su prilagodili merama preporučenim od Vlade Srbije. Međutim, mušterija je sve manje.

Vanredno stanje je naizgled završeno, ali mnogi poslovi i dalje rade u nepovoljnim uslovima izazvanim epidemijom Kovid-19.

Između prepunih bašti lokalnih kafića nalaze se uglavnom prazni lokali fotografskih radnji. Većina njih nije prekidala sa radom ni u toku vanrednog stanja, ali su skraćeno radno vreme produžili sve do danas.

„Radimo po skraćenom radnom vremenu, jer za puno rado vreme nema potrebe. Promet nam je drastično smanjen, a smena na poslu se svela na sedenje“,  ističe za Danas vlasnik jedne od poznatih fotografskih radnji na Vračaru sa tradicijom dugom 30 godina.

Nema putovanja, svadbi, matura, škola, pa nema ni fotografija 2
Foto: Pixabay/Free-photos

Letnji period koji je obično značio puno klijenata koji su po dolasku sa putovanja, godišnjih odmora, odlazili da izrađuju svoje fotografije sa letovanja, ove sezone je potpuno drugačiji.

Većina građana je ove sezone odustala od odlaska u inostranstvo zbog zabrana ulaska u većinu zemalja ili otežane procedure pri prelasku granice.

Ni letovanje u okviru granica Srbije nije opcija za većinu građana zbog mogućnosti zaraze, te fotografija sa putovanja ove sezone neće biti, što znači i manje posla za fotografske radnje.

U trenucima kada građani manje putuju i fotografisanje za vize je značajno umanjeno. Fotografisanje za lična dokumenta koje je nekad predstavljao značajan udeo u poslu fotografskih radnji, sada većina građana obavlja u MUP-u.

Zatvaranje škola u toku vanredne situacije dodatno je umanjilo promet, te sada slabo imaju i mušterija koje dolaze da fotokopiraju naučni materijal.

„Ljudi uglavnom dolaze da fotokopiraju jedan ili dva lista ili fotografije. Na osnovu toga se jednostavno ne može voditi posao“, objašnjava vlasnik jedne fotografske radnje u Novom Sadu.

Većina poslodavaca je izrazila ozbiljnu zabrinutost za poslovanje svojih lokala u budućnosti. Planirana renoviranja lokala i proširenja poslovanja su nadalje obustavljena.

„Čekamo da vidimo kako će biti do kraja godine, jer ukoliko se ovako nastavi neće biti dobro“.

Zbog zabrane grupnih okupljanja, odložena su i venčanja, rođendani i proslave.

„Ne dolaze nam fotografi sa fotografijama sa proslava, niti iko nas zove da zakaže fotografa.“

Ove godine mnogi maturanti su ostali bez proslave mature, te je izrađivanje tih fotografija ove godine takođe izostalo.

Iako su brzo reagovali i svoje poslovanje prilagodili novim okolnostima, u situaciji kada se zaštitne mere ukidaju kako bi se stabilizovao rad manjih i srednjih preduzeća, budućnost rada mnogih fotografskih radnji ostaje neizvesna. Većina poslodavaca ne očekuje da će im se promet u skorije vreme vratiti na staro, a posledice pandemije već uveliko osećaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari