Milan Dražić, šef Odborničke grupe DSS na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta, 1. juna, predložio je da se u dnevni red uvrsti tačka o formiranju anketnog odbora, čiji bi zadatak bio da ispita optužbe protiv predsednika opštine dr Živorada Smiljanića o kršenju ljudskih prava. Dražić je obrazložio da mu se nekoliko sugrađana u poslednjih dvadesetak dana požalilo da na njih vrši pritisak dr Smiljanić da se učlane u Socijalističku partiju Srbije, čiji je dr Smiljanić dugogodišnji funkcioner.

Milan Dražić, šef Odborničke grupe DSS na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta, 1. juna, predložio je da se u dnevni red uvrsti tačka o formiranju anketnog odbora, čiji bi zadatak bio da ispita optužbe protiv predsednika opštine dr Živorada Smiljanića o kršenju ljudskih prava. Dražić je obrazložio da mu se nekoliko sugrađana u poslednjih dvadesetak dana požalilo da na njih vrši pritisak dr Smiljanić da se učlane u Socijalističku partiju Srbije, čiji je dr Smiljanić dugogodišnji funkcioner. Dražić je naglasio da „ponuda za učlanjenje“ podrazumeva opstanak na radnom mestu. Predlog, kao i niz drugih, nije prošao. Dr Smiljanić je odgovorio da ga ne interesuje ko je u SPS, a ko nije, ali se pohvalio da se u stranku dobrovoljno učlanilo čak 250 mladih ljudi. On je naglasio da iskustva potvrđuju da se anketnim odborima ništa ne rešava, nego da se samo prave troškovi.

Informisanje

DSS i DS u Apatinu više ne pišu saopštenja za javnost, jer ih lokalni mediji, radio i novine, neće objaviti. DSS je odustao i od konferencija za štampu. Opštinski odbor DS ih povremeno drži, a Sudžuković kaže da ova stranka nije zadovoljna ni prostorom ni načinom izveštavanja sa konferencija. Zato je, vele sagovornici Danasa, direktan radio prenos sednica Skupštine opštine jedina šansa da građani opštine Apatin čuju predstavnike opozicionih stranaka.

– Krajem aprila takođe sam tražio da se formira anketni odbor da bi proverio diplome nekoliko opštinskih funkcionera, direktora javnih preduzeća i članova njihove uže porodice. U Apatinu je javna tajna da su neki direktori fakultetske diplome „stekli“ u Osijeku i Brčkom u vreme ratnih dejstava. Po mojim saznanjima, radi se bar o šest falsifikovanih diploma. Ali, vladajuću većinu to ne interesuje i odbor nije formiran – kaže za Danas Milan Dražić.

Karadžić i Mladić

Februara 2002. godine u Skupštini opštine Apatin nije prošao predlog da Radovan Karadžić i Ratko Mladić budu proglašeni za počasne građane Apatina. Protiv je bio 21 odbornik, 16 je bilo za, a jedan odbornik se uzdržao od glasanja. Većinu u lokalnom parlamentu tada su imale demokrate.

Skupština opštine Apatin ima 29 odbornika, osam iz SRS, sedam iz SPS i jednog iz PSS, a na drugoj strani su DS sa 10 (među njima su i članovi SVM i DSHV) i DSS sa tri obornika. Odnos snaga je dakle, 16:13, a Dražić ističe da vladajuća većina u Skupštini opštine Apatin na sednicama mora da ima najmanje 15 odbornika, koji bi održali kvorum ukoliko bi opozicionari napustili zasedanja.
– Jedina prava šansa da se čuje reč opozicije je vreme pre utvrđivanja dnevnog reda, kada predlažemo dopune, a za obrazloženje imamo pet minuta, u koje treba uvrstiti i česte upadice predsedavajućih. Predsednik opštine, međutim, može da govori kad i koliko hoće, čak i o stvarima koje nisu direktno vezane za dnevni red. Mi našu šansu redovno koristimo i pokrećemo razna pitanja, najčešće o nepoštovanju zakona, raznim kriminalnim radnjama, neispunjavanju izbornih obećanja. Obećavano je da će se nezaposlenost gotovo iskoreniti, a posao u opštinskim službama i javnim preduzećima mogu da dobiju samo partijski pripadnici i njihova rodbina, bliski prijatelji. Otvorili smo i pitanje sukoba interesa, jer je predsednik opštine nezakonito obavljao nekoliko funkcija, ali glasačka mašina nije dozvolila da se taj predlog unese u dnevni red. Zanimljiv je i podatak da odbornici iz skupštinske većine ne izlaze za govornicu, da oćute celu sednicu, a jedino su aktivni kada treba podići ruku za ili protiv – ističe Dražić.
Istovetna priča stiže i iz odborničke grupe Demokratske stranke. Branko Sudžuković kaže da predlozima za dopunu dnevnog reda odbornicima, ali i građanima, pošto sednice prenosi Radio Apatin, mogu da saopšte svoje stavove, odnosno mnoga pitanja bitna za opštinu Apatin. A kad je reč o odnosu snaga u lokalnom parlamentu ističe da nije prošao njegov predlog za smenu predsednika Skupštine opštine Miodraga Bakića, zbog falsifikovanja odluke o prenosu osnivačkih prava na Dom zdravlja u Apatinu. Pošto je izostala rasprava u lokalnom parlamentu Sudžuković je podneo krivičnu prijavu. U Opštinskom javnom tužilaštvu Danasu je potvrđeno da je protiv predsednika Bakića podignuta optužnica i da je suđenje u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari