Nema takmičenja u znanju sa kojeg se mlada Zaječarka nije vratila sa nekom od nagrada 1Foto: N.T.

Zaječarka Natalija Tanić je maturantkinja prirodno-matematičkog smera Gimnazije u Zaječaru i nema takmičenja sa kog se ona nije vratila sa nekom od nagradom.

Ona je rođena 31. januara 2004. godine. Od početka školovanja bila je odlična, sa svim peticama. Kako ona ističe za Danas, od petog razreda se takmiči iz oblasti prirodnih i društvenih nauka, na takmičenjima od opštinskog do republičkog nivoa.

“Što se prirodnih nauka tiče, imala sam plasmane na okružna takmičenja iz fizike, hemije i biologije, međutim, vremenom sam shvatila da me zapravo mnogo više privlače društvene nauke, konkretno, istorija, geografija, književnost i francuski jezik”, ističe Natalija.

U osnovnoj školi je, kako ona kaže, najveće rezultate postigla na takmičenjima iz istorije i francuskog jezika.

“U sedmom razredu sam osvojila drugu nagradu na republičkom takmičenju talentovanih učenika. Tom prilikom sam napisala rad ,,Apotekarstvo u Zaječaru”, koji je nagrađen prvom nagradom za kvalitet napisanog istraživačkog rada. U osmom razredu sam takođe učestvovala na republičkom takmičenju iz istorije, sa napisanim radom „Razvoj zdravstva u Zaječaru“. Tada sam osvojila i treću nagradu na republičkom takmičenju iz francuskog jezika, koje je organizovano od strane nemačko-austrijskog kulturno-edukativnog centra ,,Willkommen” iz Kraljeva”, priseća se naša sagovornica.

Takođe, ona ističe da je u to vreme završila svoje osnovno obrazovanje, kao dobitnik Vukove diplome i učenik generacije, nakon čega upisuje gimnaziju, prirodno-matematički smer i nastavlja da se takmiči, uglavnom iz društvenih nauka.

Nema takmičenja u znanju sa kojeg se mlada Zaječarka nije vratila sa nekom od nagrada 2
Foto: N.T.

Prema njenim rečima, za takmičenja se priprema uz pomoć i podršku svojih mentora, bez kojih, kako ona kaže, ne bi ostvarila sadašnje rezultate.

“U osnovnoj školi  je to bio nastavnik istorije Milan Veličković. Zahvaljujući njemu sam mnogo zavolela istoriju i pisanje istraživačkih radova. U gimnaziji je moju zainteresovanost za istoriju prepoznala profesorka Suzana Tomić, koja mi je bila mentor od prve godine, i uz čiju pomoć sam ostvarila svoje najvažnije rezultate. Mentori su tu da pomognu i usmere nas kako da se pripremamo za takmičenja, a na nama učenicima je da slušamo i pratimo njihove smernice, sa ciljem da se pripremimo najbolje moguće”, objašnjava Natalija.

Natalija kaže da želi da izdvoji državna takmičenja iz istorije u protekle dve godine, gde je u trećoj godini osvojila drugu nagradu na državnom takmičenju istraživačkih radova i prvu nagradu za kvalitet istraživačkog rada ,“Stevan Mačaj o Crnorečkom okrugu“.

“Ovo takmičenje mi je izuzetno važno, jer me osvojena nagrada oslobađa polaganja prijemnog ispita na fakultetima gde se polaže istorija. U četvrtom razredu sam osvojila drugu nagradu za rad pod nazivom „Đorđe Genčić“. Pomenula bih i međunarodna takmičenja iz ekologije, gde sam osvojila prvu nagradu. Takmičenje je realizovao centar za talente u Boru”, ističe Natalija i dodaje:

“Motivaciju pronalazim u sebi, a onda i u svojoj okolini. Trudim se da konstantno poboljšavam svoja znanja i iskustva, a u tome uspevam zahvaljujući učenju. Što se tiče daljih planova, sada sam fokusirana na odabir fakulteta. Dvoumim se između Pravnog i Fakulteta političkih nauka”.

Natalija bi nakon diplomiranja, volela da dobije priliku da se usavršava u inostranstvu, na nekom prestižnom univerzitetu.

“Najveća mi je želja da nastavim da se bavim naučnim radom iz oblasti društvenih nauka. Želela bih da budem naučni saradnik na nekom svetski poznatom institutu. U Zaječar se, nažalost, ne bih mogla vratiti, jer ne bih imala mogućnost da se karijerno usavršavam u svom rodnom gradu”, objašnjava naša sagovornica.

Natalija ima poruku za svoje vršnjake, ali i za mlađe učenike da oprobaju sebe u mnogim aktivnostima i da se to ne mora odnositi samo na školu i takmičenja.

“Vremenom će uvideti šta im dobro ide, postaviće cilj ispred sebe i svoju energiju i interesovanja će preusmeriti ka tome. Jako je važno da ne odustaju, koliko god puta da padnu. Pre ili kasnije, rad i trud će se isplatiti. Zaista nema lepšeg osećaja kada svojim radom ostvarite ono što dugo želite”, zaključila je Natalija Tanić, maturantkinja Gimnazije iz Zaječara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari