– Posle prošlonedeljne postizborne euforije za Nacionalni savet Bošnjaka, situacija je ušla u mnogo mirnije i pomirljivije tokove.

Na delu su analize izbornog učinka i moguće koalicije za formiranje većine u novom sazivu. Izborni učinak se posmatra i u svetlu podrški listama, posebno onim koje su stigle od političkih i verskih zvaničnika iz Bosne i Hercegovine i refleksijama na buduće odnose u ovom regionu. Bošnjačka kulturna zajednica, čiji nosilac je bio muftija Muamer Zukorlić, dobila je podršku vrhovnog poglavara IZ BiH reis-ul-uleme Mustafe Cerića, ali i visokog funkcionera Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Bakira Izetbegoviće, a Bošnjačkoj listi koju je podržala SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, podrška je stigla od Sulejmana Tihića, predsednika SDA BiH. Neki u Tihićevoj poseti ovom kraju vide još jedan pokušaj da se uspostavi unutar bošnjačko jedinstvo.

Bošnjačka lista je nezadovoljna organizacijom izbora. Znaju da je Centralna izborna komisija (CK) odbila njihove prigovore, ali zvaničnog obaveštenja nema. Oni će pravdu potražiti na Upravnom sudu. Esad Dždudžević, nosilac Bošnjačke liste, potvrdio je za naš list da pravni tim pravi prigovor za pokretanje sudskog postupka.

-Na nekoliko biračkih mesta glasali su ljudi koji nisu bili upisani u birački spisak, zabeležili smo promene biračkih mesta koja su nekada bila udaljena i po dvadesetak kilometara od mesta stanovanja. Najozbiljniji prekršaji izbornog postupka napravljeni su u izvodu iz biračkog spiska. Prema našim procenama od osam do 10 hiljada Bošnjaka izostavljeno je sa izvoda iz biračkog spiska iako su se upisali u poseban birački spisak. Drugi ozbiljan prekršaj su birački spiskovi štampani na ćiriličnom pismu, iako je zakon izričit da se koristi pismo nacionalne manjine, a mi koristimo latinično pismo. Samo zakon može da se promeni pa da izbori budu regularni. Na osnovu ovoga, zatražili smo ponavljanje izbora u svih šest sandžačkih opština, objašnjava Džudžević.

Od 35 mesta u novom sazivu Nacionalnog saveta Bošnjaka, Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) osvojila je 17, Bošnjačka lista 13 i pet mandata osvojila je lista Bošnjački preporod, koju je podržala Sandžačka demokratska partija (SDP) čiji je osnivač Rasim Ljajić. Iz sve tri liste tvrde da zvaničnih pregovora o pravljenju koalicije još nema, ali i da su svi spremni na razgovore.

Muftija Zukorlić, nosilac liste BKZ, odmah nakon izbora rekao je da će ostati dosledni svom programu i „ukoliko bude interesovanja od druge dve liste ili pojedinaca sa njih, sve mogućnosti za razgovore su otvorene“. Esad Džudžević tvrdi da je Bošnjačka lista spremna na pregovore sa obe liste za pravljenje većine u budućem sazivu Nacionalnog saveta Bošnjaka.

-Razgovaraćemo i sa Bošnjačkom kulturnom zajednicom, pod uslovom da nosilac liste skine ahmediju (kapa islamskog sveštenika – p.a.), da oslobodi Islamsku zajednicu i da sedne da pregovara kao civil. Mi moramo da poštujemo volju Bošnjaka koji su podržali listu Bošnjačke kulturne zajednice, ali ne možemo da mešamo verska i nacionalna pitanja. Mi smo za sekularnu državu, naglasio je Džudžević na konferenciji za novinare.

Seadetin Mujezinović, koordinator liste Bošnjački preporod, i dalje tvrdi da nisu dobili nijedan zvanični poziv za pregovore o pravljenju većine, da to treba da iniciraju druge dve liste i da će oni i dalje, kao u predizbornoj kampanji, insistirati na jedinstvu Bošnjaka, toleranciji i prevazilaženju nesporazuma. Rok za konstituisanje novih saziva nacionalnih saveta i izbor njihovih izvršnih organa je 30 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari