Nemačka donacija vozila policiji 1Foto: MUP (arhivska fotografiaj)

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasador Nemačke Aksel Ditman prisustvovali su primopredaji 20 terenskih vozila, koje je nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova doniralo Upravi granične policije.

„Odnosi između Srbije i Nemačke napreduju odličnim tempom i ta saradnja donosi dobre rezultate za obe zemlje. Ministarstvo unutrašnjih poslova ima odličnu saradnju sa Saveznim ministarstvom unutrašnjih poslova Nemačke, koje nam je, zajedno sa Vladom Nemačke u poslednjih devet godina doniralo opremu u vrednosti od više od dva miliona evra“, rekao je Stefanović, piše u saopštenju MUP-a.

Ministar je istakao da je Nemačka jedan od najznačajnijih donatora MUP-u Srbije.

„Današnja donacija od 20 terenskih vozila „dacia duster“, čija je vrednost oko 300.000 evra, pomoći će našoj graničnoj policiji u zaštiti državne granice i  sprečavanju ilegalnih migracija. Ova vozila biće od velike koristi na  nepristupačnim i manje pristupačnim terenima“, istakao je Stefanović, navodi se u saopštenju.

Ministar je dodao da je ranije u sklopu ove donacije, čija je ukupna vrednost oko pola miliona evra, uručeno i šest vozila kriminalističkoj policiji i jedno vozilo Sektoru unutrašnje kontrole.

Zahvalivši se kolegama iz nemačke policije i ambasadoru Ditmanu na kontinuiranoj podršci, Stefanović je istakao da je saradnja policija dveju zemalja u poslednje dve godine krunisana dobrim operativnim rezultatima.

Ministar je podsetio na zajedničku akciju srpske i nemačke policije, u kojoj je krajem 2016. godine zaplenjeno više od 300 kilograma kokaina, 96 kilograma marihuane i 106 kilograma hašiša.

„Policije Nemačke i Srbije imaju veliki broj zajedničkih aktivnosti. Mi se trudimo da budemo pouzdan partner, da Srbija bude zemlja na koju se može računati u obračunu sa organizovanim kriminalom, potencijalnim terorizmom, korupcijom, pranjem novca i svim drugim vidovima kriminala“, istakao je Stefanović.

Ambasador Ditman pohvalio je dobru saradnja između srpske i nemačke policije i dodao da se srpska kriminalistička policija pokazala kao pouzdan partner nemačkoj kriminalističkoj policiji u borbi protiv organizovanog i svih drugih vidova kriminala, piše u saopštenju.

Ditman je ukazao da su borba protiv terorizma, ilegalnih migracija, trgovine narkoticima, organizovanog kriminala i trgovine oružjem veliki bezbednosni izazovi koje možemo samo zajedno savladati.

„Ovom donacijom vozila i informatičke opreme želimo dati doprinos proširenju naše saradnje. Granična policija je već godinama naš pouzdan i odlučujući partner u suzbijanju ilegalnih migracija . Donacijom ovih 20 vozila želimo da olakšamo rad graničnoj policiji“, naglasio je Ditman.

Ambasador je istakao da Srbija i Nemačka imaju bliske političke i ekonomske odnose, kao i blisku policijsku saradnju i da je sve to sastavni deo podrške Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari