"Plivao sam u fekalijama, to što radite Dunavu je zločin": Nemački hemičar o zagađenju u Beogradu 1Foto: Pixabay

Nemački hemičar i profesionalni plivač Andreas Fat, koji je plivao Dunavom kako bi skrenuo pažnju ljudima na zagađenje, rekao je da je u Beogradu bio prinuđen da izađe iz vode i taj deo reke pređe na brodu da se, kako je naveo, ne bi zarazio jer se uplašio za svoje zdravlje i život.

„Bio sam u go…ma. Možda zvuči ružno kad tako kažem, ali tokom plivanja Dunavom u Beogradu, fekalije su bile svuda oko mene. Žalosno je kako vam izgledaju reke, to ogromno bogatstvo, koje je sada opasno, zbog bakterija koje šire zarazu. Ne mogu da shvatim da ne postoje sistemi za prečišćavanje i da su za Beograđane reke isto što i deponija“, rekao je Fat, za list Nova.

On je naveo da je to „jedan od najgorih i najtužnijih prizora koje je doživeo tokom ovog projekta“, u kojem je preplivao već 2.000 kilometara, a sada je u Rumuniji.

„Nisam smeo da plivam u toj vodi, jer nisam želeo da završim u bolnici. Plan je bio da iz Srbije izadjem živ i zdrav, da se ne zarazim, jer hoću da završim projekat do kraja“, rekao je Fat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari