Traži kaznu zbog izjave Danasu o Banjskoj: Nenad Stefanović podneo prijavu protiv tužioca Predraga Milovanovića 1foto Antonio Ahel/ATAImages

Nenad Stefanović, glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu, podneo je Etičkom odboru Visokog saveta tužilaštva, prijavu protiv tužioca Predraga Milovanovića zbog njegove izjave u tekstu Danasa.

U pitanju je izjava koju je dao početkom oktobra ove godine povodom tragičnih događaja u Banjskoj.

U prijavi Etičkom odboru VST protiv Milovanovića, Nenad Stefanović traži mišljenje ovog tela da li je tužilac prekršio Etički kodeks javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, zbog komentarisanja događaja u Banjskoj u listu Danasa.

On je zatražio da ovo telo preispita čak i disciplinsku odgovornost javnog tužioca Milovanovića.

Nenad Stefanović se u ovoj prijavi, u koju je list Danas imao uvid, poziva na kršenje člana 8 Etičkog kodeksa koji nalaže da se „javni tužilac mora uzdržati od svakog ponašanja koje može da naruši čast i ugled javnotužilačke funkcije, kao i poverenje javnosti u rad javnog tužilaštva“.

U prijavi je naveo čitavu izjavu tužioca Predraga Milovanovića koju je dao za naš list, obrazlažući dalje na koje je sve načine prekršio Etički kodeks.

Predrag Milovanović
Tuzilac Predrag Milovanović
Foto: BETAPHOTO/LILIT ANDRIC/DS

Milovanović je 03.10.2023. godine, nakon što je Više javno tužilaštvo preuzelo predmet ,,Banjska“ i saslušalo Milana Radoičića, za naš list prokomentarisao da su mu neke stvari u ovom slučaju čudne, kao što je pitanje mesne i stvarne nadležnosti Višeg javnog tužilaštva.

On je tada naglasio da ne može da komentariše konkretno ovaj postupak, već samo načelno, posmatrajući ovaj događaj kao pravni fenomen iz ugla struke.

Milovanović u svojoj izjavi za Danas ni jednom nije izneo ni jednu tvrdnju, već je otvorio neka pitanja koja su tada zanimala, ali i zbunjivala javnost.

Najinteresantnije je to što Stefanović u prijavi nigde ne navodi šta od navedenog u izjavi Predraga Milovanovića nije istinito, već celu njegovu izjavu tumači kao ponašanje koje može da naruši čast i ugled javnotužilačke funkcije, kao i poverenje javnosti u rad javnog tužilaštva.

Glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović poznat je široj javnosti po prijavama Etičkom odboru protiv svojih kolega, a koje javno istupaju u medijima i kritički komentarišu stanje u tužilaštvu i pravosuđu. Sa ovom praksom je počeo nakon smenjivanja dve javne tužiteljke Bojane Savović i Jasmine Paunović, nakon što je ovaj događaj uzburkao javnost, a tužiteljke javno progovorile o svojoj smeni.

Nenad Stefanović
Foto: Beta/AMIR HAMZAGIC

Na udaru se našao i i javni tužilac Vrhovnog javnog tužilaštva Goran Ilić. Predrag Milovanović je do sada na inicijativu Stefanovića za godinu dana dobio tri prijave Etičkom odboru i jednu disciplinsku prijavu.

Koliko je ukupno prijava dobilo ovo četvoro javnih tužilaca nije poznato, ali se stiče utisak da svaki njihov javni nastup u kome kritikuju rad tužilaštva završi nekom prijavom prvog čoveka Višeg javnog tužioca Nebojše Stefanovića.

Neumoljivost Stefanovića u podnošenju prijava protiv svojih kolega polako poprima obličje tzv. „SLAPP“ tužbi, kojima su skloni moćni političari vladajućeg režima, tajkuni i velike kompanije.

Iako Stefanovićeve prijave u pravnom smislu nisu tužbe, neodoljivo podsećaju na „slapovanje“ jer SLAPP tužbe služe tome da se njima iscrpljuju i ućutkaju oni protiv kojih se podnose, bez zainteresovanosti onoga ko ih podnosi na njihov krajnji ishod.

Javna tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović kratko je prokomentarisala prijavu Etičkom odboru koju je Stefanović podneo protiv njenog kolege Predraga Milovanovića.

„Meni je najiskrenije žao građana…Glavni javni tužilac u Beogradu, koji je na čelu najvećeg tužilaštva u Evropi, kako često sam sa ponosom ističe, umesto da svu svoju energiju i vreme usmerava na gonjenje učinilaca krivičnih dela i na suzbijanju kriminala i korupcije, on svoje vreme i energiju troši na obračun sa neistomišljenicima“, kaže Savović za Danas.

Ovim povodom uputili smo i pitanja Nenadu Stefanoviću i objavićemo njegove odgovore, ukoliko ih dobijemo.

Milovanović ne želi da komentariše sopstveni slučaj

Za izjavu smo pitali i samog tužioca Predraga Milovanovića, koji je iskazao zahvalnost zbog toga što se bavimo ovom temom, ali nije želeo da komentariše uz obrazloženje da ne želi da bude sudija u sopstvenoj stvari.

Naveo je da to prepušta Etičkom odboru kao nadzornom telu Saveta i na kraju krajeva samom sudu javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari