Neophodne oštrije kontrole, Krizni štab pod pritiskom 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je da bi sutra trebalo da bude održana sednica Kriznog štaba za suzbijanje bolesti kovid 19, jer su lekari veoma zabrinuti zbog novog talasa korona virusa i sve manjeg broja građana koji se prijavljuju za vakcinaciju.

Da je novi talas neminovnost i to možda pre jeseni, slažu se svi lekari, kao i članovi Kriznog štaba. Većina njih takođe smatra da je potrebno uvesti obaveznu imunizaciju za određene grupe stanovništva.

Članica ovog tela, virusološkinja Tanja Jovanović kaže za Danas da „brojevi za sada ne ukazuju na pogoršanje epidemiološke situacije“, ali da postoji nekoliko razloga zbog kojih se tako nešto može očekivati.

– S obzirom na to kako se ponašamo i koliko je ostalo nevakcinisanih osoba, situacija će neminovno biti lošija. Ono što je osnovni problem jeste nesprovođenje postojećih mera, kaže prof. Jovanović. Upitana šta će na sutrašnoj sednici Kriznog štaba, koju je najavila premijerka, biti predmet razgovora, sagovornica Danasa navodi da još uvek nije dobila poziv za sastanak tog tela.

Ona međutim kaže da je jedini izlaz da postojeće mere, koje ocenjuje kao adekvatne trenutnoj situaciji, budu poštovane i da znatno veći broj građana primi vakcinu.

– Mi moramo da shvatimo svoju ličnu odgovornost odnosno da način na koji se ponašamo određuje da li ćemo i kada uspeti da se vratimo životu kakav je bio pre pandemije. Ovako kako trenutno stvari stoje, samo prolongiramo dalje taj povratak normalnosti, navodi prof. Jovanović. Upitana da li u situaciji kada je sve manje zainteresovanih da prime vakcinu, treba uvesti obaveznu vakcinaciju za određene grupe stanovništva, sagovornica Danasa navodi da podržava takvu meru.

Sa ovakvim stavom slaže se i zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš Radmilo Janković, koji je juče rekao da su lekari potpuno saglasni da smo na početku četvrtog talasa epidemije kovida 19.

– Ne postoji apsolutno nikakva šansa da će nas zaobići, moramo podići ukupan stepen imunizacije, a motivisati na to pre svega mlade ljude. Nema apsolutno nikakvog drugog izlaza iz svega ovoga sem podizanja imunizacije, a taj procenat koji je kod nas u opštoj populaciji čak ispod 40 odsto je loš, da ne kažem katastrofalan. Neće nam biti dobro u septembru, rekao je Janković za RTS.

– Možda je preteška reč i poražavajuća informacija da smo od lidera u regionu, čak i od jednog od lidera u Evropi, postali zemlja koja je na začelju po broju imunizovanih, što je apsolutno neprihvatljivo i to će ispostaviti svoju cenu u septembru, a ja verujem i ranije, već polovinom avgusta, naveo je Janković.

Za razliku od profesorke Jovanović, doktor Janković veruje da je pogoršanje epidemiološke situacije već vidljivo. Kako je rekao to pokazuje rast broja prvih pregleda u kovid ambulantama na jugu Srbije.

On je kazao i da studije govore da je efikasnost vakcina i dalje na visokom nivou kod sprečavanja hospitalizacije u jedinicama intenzivne nege i na mehaničkoj ventilaciji, ali da efikasnost vakcina pada kada je reč o sprečavanju zaražavanja, čak i kod najefikasnije „Fajzerove“ vakcine.

– U tom pogledu mnogo je problematičnija situacija sa kineskom „Sinofarmovom“ vakcinom, kojom su vakcinisani uglavnom stariji sugrađani, i to na početku imunizacije. Zbog toga je jako važno objasniti tim ljudima zašto je bitno da prime treću dozu vakcine. Jako je bitno da država što pre donese plan i za te ljude, oni ne smeju dočekati septembar nespremni, rekao je Janković.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti 14-dnevna stopa obolevanja na 100.000 stanovnika u Srbiji je 16. U poređenju sa zemljama Evropske unije ovo je jedan od većih brojeva. Više zaraženih posmatrano kroz ovu stopu imaju Rumunija, Grčka i Letonija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari