Neophodne posebne procedure za trudnice 1Foto: Pixabay /Greyerbaby

Stav Stručnog komiteta za imunizaciju u Srbiji jeste i da se trudnice nakon prvog trimestra mogu vakcinisati Fajzer vakcinom, što je uneto i u Stručno metodološko uputstvo, čime bi trebalo da se izbegnu situacije da doktori sa vakcinalnih punktova vraćaju trudnice koje žele da prime vakcinu.

Urednica portala Bebac Jasmina Mihnjak kaže međutim da i dalje vlada prilična konfuzija među trudnicama u pogledu bezbednosti dobijanja vakcine protiv kovida.

– Trudnice i dalje ne znaju da li mogu, odnosno da li smeju da prime vakcinu, i kojim trudnicama se ona zapravo daje. Na početku su slate poruke da trudnice ne bi trebalo da prime vakcine i sada nisu sigurne u šta da veruju, iako svetska udruženja preporučuju vakcinaciju trudnica. Postoje i one koje čvrsto veruju da nikakva vakcina ne sme da se primi u trudnoći, iako je godinama unazad preporučena vakcina protiv gripa. Ono što bi svakako bilo neophodno jeste da se naprave posebne procedure za trudnice koje žele da prime vakcine, tako da one ne moraju sa ostalim građanima da čekaju u redovima po sat-dva na vakcinalnim punktovima, kaže Mihnjak.

Na drugoj strani, doktorka Ana Mitrović Jovanović iz Narodnog fronta rekla je prethodno za N1 da je preporuka da trudnice u rizičnim grupama, koje imaju visok pritisak, trudnički šećer, prekomernu telesnu težinu, ili bilo koje sistemsko oboljenje treba da prime vakcinu.

Ona je takođe kazala da se zbog nedostatka istraživanja ne može preporučiti masovna vakcinacija u trudnoći, ali da su dosad prikupljeni podaci, a koji se odnose na 90.000 trudnica koje su primile vakcinu u Americi, ohrabrujući.

Kako je za Nova.rs ranije rečeno, u bolnici u Batajnici mlade medicinske sestre su navodile kao razlog zbog kojeg se ne vakcinišu strah od steriliteta. Dr Jovanović, koja je i profesorka ginekologije, ističe da je upravo suprotno, odnosno da kovid 19 ostavlja posledice.

– Nema nikakvog dokaza da vakcina utiče na reproduktivno zdravlje, niti postoje mehanizmi kojima bismo mogli pretpostaviti kako to vakcina može negativno uticati na plodnost, ali i te kako znamo da sama bolest i teža klinička slika može negativno uticati, kaže sagovornica N1.

Profesor farmakologije Radan Stojanović podseća za nova.rs. na to da su neproverene informacije uzrokovale strah od steriliteta.

– Pričalo se da postoji sličnost proteina placente i spajk proteina, pa se stvaraju antitela na jedno i na drugo, pa da to može da ugrozi razvoj placente. To je demantovano, ali u jednom trenutku takva informacija je puštena, što je izazvalo veliku zabrinutost u toj populaciji mlađih. Kada se pusti neka loša vest, onda je to teško demantovati. Nema nijednog dokaza koji bi ukazivao da vakcine koje su u opticaju u našoj zemlji mogu da utiču na sterilitet. Toga se najviše plaši studentska populacija, kaže Stojanović za Nova.rs.

Zlo sa društvenih mreža

I državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek poručuje da korona može da bude opasnija za sterilitet nego vakcinacija „Društvene mreže su uradile jedno veliko zlo delujući na naše mlade zato što su pre svega pričali o sterilitetu za koji smo pokazali preko naših najeminentnijih stručnjaka da korona izaziva sterilitet, a ne vakcina. Imunolozi i ljudi koji se bave tim problemom su tačno stavili do znanja da vakcina ne utiče na reproduktivne organe“, rekao je Đerlek gostujući na RTS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari