Nasilje u Siriji preliva se na Liban prekograničnom pucnjavom, granatama sirijske vojske, otmica i sektaških sukoba. Naoružani pripadnici šiitskog klana Mekdad u Libanu oteli su više od 20 Sirijaca i jednog turskog biznismena i tvrde da će ih osloboditi tek kada i jedan od njihovih rođaka otet nadomak Damaska bude pušten na slobodu.

U izjavi libanskoj nacionalnoj novinskoj agenciji, član šiitskog klana Maher al-Mekdad upozorio je Katar, Saudijsku Arabiji i Tursku i njihove državljane da će uslediti dalje akcije ako Sirijska slobodna vojska ne oslobodi njegovog rođaka Hasana al-Mukdada. Saudijska Arabija savetovala je juče svoje građane da napuste Liban.

Organizacija islamske saradnje koja okuplja 57 država, suspendovala je juče Siriju iz članstva uz obrazloženje da ne može više da toleriše „masakriranje naroda“ koje sprovodi režim u Damasku. Istovremeno, grupe za zaštitu ljudskih prava optužile su Damask za nova zlodela protiv civila. Odluka doneta u Meki naišla je na pozitivne reakcije SAD i sirijske opozicije.

U međuvremenu, nasilje je nastavljeno širom Sirije, uključujući i drugi po veličini grad Alepo. U tom gradu juče je ubijeno 18 civila u napadu sirijske armije, dok je osam vojnika stradalo u okršaju sa pobunjenicima.

I dok nasilje besni, svetski moćnici i dalje ne mogu da se usaglase povodom toga kako okončati konflikt koji preti da postane regionalan. Savet bezbednosti UN na jučerašnjem zasedanju formalno je okončao mandat svoje posmatračke misije u Siriji, dok je Hjuman rajts voč apelovao na Svetsku organizaciju da uvede embargo na oružje Siriji.

Zamenik šefa ruske diplomatije Genadij Gatilov ocenio je da je povlačenje UN iz Sirije pretnja za region, prenosi sirijska agencija SANA. Tokom sastanka sa Vendi Šerman, zamenicom američke državne sekretarke, Gatilov je naglasio da je od suštinskog značaja da se obnovi rad akcione grupe u cilju koordiniranja koraka za postizanje političkog rešenja krize.

U sredu su širom Sirije ubijene 172 osobe, podaci su sirijske Observatorije za ljudska prava sa sedištem u Londonu. Na jugozapadu Alepa, armija je bombardovala oblast Salahedin, koja je od prošle nedelje pod kontrolom trupa lojalnih režimu i susedni Saif al Davla, koji režim pokušava da povrati od opozicije. Više od 23.000 ljudi ubijeno je od početka sukoba marta 2011, podaci su Observatorije, dok je prema podacima UN stradalo 17.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari