Kritično topljenje ledenih pokrivača i porast nivoa mora moglo bi da bude neizbežno zbog posledica globalnog zagrevanja, upozoravaju svetski naučnici koji će na taj problem upozoriti i svoje vlade. Nove studije koje se odnose na Grenland i Antarktik primorale su ekspertski panel Ujedinjenih nacija da zaključi da postoji 50 odsto šansi da se gubitak ledenih pokrivača „više ne može izbeći“ zbog gasova koji u atmosferi proizvode efekat staklene bašte.

Kritično topljenje ledenih pokrivača i porast nivoa mora moglo bi da bude neizbežno zbog posledica globalnog zagrevanja, upozoravaju svetski naučnici koji će na taj problem upozoriti i svoje vlade. Nove studije koje se odnose na Grenland i Antarktik primorale su ekspertski panel Ujedinjenih nacija da zaključi da postoji 50 odsto šansi da se gubitak ledenih pokrivača „više ne može izbeći“ zbog gasova koji u atmosferi proizvode efekat staklene bašte. Takvo otopljavanje podiglo bi nivoe mora od četiri do šest metara, kažu naučnici. Kako se procenjuje, to bi izazvalo „velike promene na obalama, kao i poplave u predelima koji su niži od nivoa mora. Premeštanje miliona ljudi i infrastrukture iz ugroženih područja koštalo bi mnogo i predstavljalo bi veliki izazov. Proces topljenja mogao bi da potraje vekovima, ali bi povećano zagrevanje izazvano neuspešnim ukidanjem emisija štetnih gasova ubrzalo nestanak ledenih pokrivača, što bi značilo i manje vremena za zemlje da se adaptiraju na posledice.
Područja kao što su Maldivi bila bi potopljena, kao i se zemlje koje su ispod nivoa mora, kao što su Holandija i Bangladeš , dok bi se gradovi koji leže na obalama, uključujući London, Njujork i Tokio, suočili s kritičnim poplavama. Upozorenje se pojavilo u izveštaju Međuvladinog panela za klimatske promene u kojem se procenjuju „najverovatniji uticaji“ globalnog zagrevanja koji će biti objavljen u aprilu. Ova najnovija otkrića dolaze onda kada novi izveštaj ukazuje na to da britanske najveće privredne firme nisu objavile podatke o emisijama gasova koji se kreću i do stotine miliona tona, maskirajući ukupan doprinos Velike Britanije globalnom zagrevanju. Prema izveštaju Hrišćanske pomoći samo 16 od ukupno 100 britanskih glavnih kompanija odgovaraju na smernice vlade koje se tiču emisije gasova koji proizvode efekat staklene bašte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari