Banatski ratari nezadovljni subvencijom od 8.000 dinara po hektaru 1Foto:M.Pudar Danas

Pregovori nisu uspeli niti su naši zahtevi usvojeni, to što je ponuđeno kao kratkoročna pomoć neće rešiti ni jedan ozbiljan problem u ratarstvu i proizvodnji hrane izjavio je za Danas Dragan Kleut, član pregovaračog tima poljoprivrednika koji su danas nastavili ragovore sa predstavnicima Vlade Srbiji oko pomoći koju poljoprivredni proizvođači traže.

Kaže da su nezadovoljni odlukom Vlade Srbije koja namerava da to što je naumila sprovede bez ičije saglasnosti.

„Nezadovoljni smo odlukom Vlade Srbije da jendokratno poveća subvenciju po hektaru sa 4.000 na 8.000 dinara i to za površine do 20 hektara za jedno gazdinstvo. Sa toliko novca su izašli u ponudi a mi smatramo da je to za nas neprihvatljivo, to je mala pomoć i to uopšte neće bitno uticati na stabilnost biljne proivodnje u ovoj godini a kamoli dugoročno. Šta može da se kupi za 4.000 dinara, to je 30 kilograma đubriva a za jedan hektar nama treba 500 kilograma đubriva“, objašnjava sagovornik Danasa.

Kaže da takva pomoć neće obezbediti nikakvu sigurnost niti bitno uticati na bolju produktivnost biljne proivodnje.

„Takvu ponudu nismo mogli da prihvatiomo, iako oni kažu da će to svakako isplatiti poljoprivrednicima. Na nama ostaje da sa članovima odlučimo da li ćemo nastviti proteste ili nakon izbora  davidimo da li sa nekom novom Vladom možemo da razgovaramo o normalnom agrrnom budžetu. Da su ispoštovali svoju zakonsku odluku da budžet za agrar bude pet odsto držvnog budžeta, mi bi sada na raspolaganju imali 75 milijardi dinara i tih 15 milijardi razlike sada bi mogli da podignu nivo subvencija na realan nivo“, kaže predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut.

Protesti poljoprivrendika širom Srbije traju od 14. februara i u njih su od početka uključeni Zrenjaninski i Banatski ratari.

Njihovi zahtevi su ukidanje akciza na gorivo, povećanje subvencija na 200 evra po hektaru, isplata zaostaih subvencija, zabrana uvoza mesa i melka u prahu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari