Sindikat Fabrike čarapa Proleter iz Ivanjice, koju je pre osam meseci privatizovao italijansko-nemački konzorcijum, prošlog petka je doneo odluku da posle neuspelih pregovora sa poslodavcima koji su se pre svega odnosili na povećanje zarada, radnici ove firme od 27. februara stupe u generalni štrajk.

Sindikat Fabrike čarapa Proleter iz Ivanjice, koju je pre osam meseci privatizovao italijansko-nemački konzorcijum, prošlog petka je doneo odluku da posle neuspelih pregovora sa poslodavcima koji su se pre svega odnosili na povećanje zarada, radnici ove firme od 27. februara stupe u generalni štrajk. Osnovu štrajkačkih zahteva predstavlja ispunjenje zaključaka koji su usvojeni prilikom dogovora sindikata i poslovodstva od 24. janura, kada je postignut sporazum da režijskim radnicima plate budu povećane za osam, a zaposlenima u proizvodnji 16 odsto. Osim sporazuma koji se odnosi na povećanje zarada, sindikat fabrike Proleter od poslovodstva zahteva i da se izvrši revizija obračuna zarada za decembar koja je dogovorena 29. januara, potpisivanje kolektivnog ugovora i poništavanje rešenja na osnovu kojih je 11 radnika dobilo otkaz.
– Dužni smo da podsetimo javnost da je odluka o stupanju u generalni štrajk doneta još 5. januara na zahtev svih 220 radnika. Uprkos odluci o stupanju u štrajk, sindikat je spreman za nastavak pregovora na kojima će se razmatrati i naš zahtev za reviziju obračuna na osnovu kojih su isplaćene januarske plate, a kojima su u neravnopravan položaj stavljeni režijski radnici. Radnici su već štrajkovali 26. i 29. januara posle čega je osnovica plata za decembar umanjena za 8,22 odsto, tom prilikom otpušteno je 11 radnika a ja dobio upozorenje pred otkaz -objašnjava motive štrajka Goran Jelić, predsednik samostalnog sindikata Fabrike čarapa Proleter iz Ivanjice.
U Opštinskom odboru Saveza samostalnih sindikata upozoravaju da je posle štrajka iz Proletera otpušten veći broj sindikalnih aktivista, što prema oceni ovog sindikata predstavlja demonstraciju sile većinskog vlasnika fabrike, čime se želi onemogućiti sindikalno delovanje. Na drugoj strani, prema nezvaničnim informacijama, poslovodstvo fabrike odbija dalje pregovore najavljujući nove otkaze, pa čak i raskid kupoprodajnog ugovora na osnovu koga je privatizovana ova ivanjička firma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari