Tanasije Marinković: Neustavna odluka Vlade o povlačenju zakona o eksproprijaciji 1Foto: Medija centar

Odluka Vlade o povlačenju zakona o eksproprijaciji je neustavna. Njome se zadire u Ustavom određene nadležnosti predsednika Republike i Narodne skupštine koje se aktiviraju onog trenutka kada narodni poslanici izglasaju zakon, naveo je Tanasije Marinković, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Tada predsednik Republike može zakon da proglasi ili da ga, uz pismeno obrazloženje, vrati Skupštini na ponovno odlučivanje.

Ukoliko predsednik Republike vrati zakon Narodnoj skupštini na ponovno odlučivanje – što je Aleksandar Vučić učinio sa zakonom o eksproprijaciji – Skupština je ovlašćena da potvrdi taj zakon, izglasavajući ga većinom od ukupnog broja poslanika, ili da ga se novom odlukom odrekne, ukoliko ne bude bilo političke volje za prevazilaženje predsedničkog veta.

Dakle, Vlada ne može da povuče zakon iz procedure, jer taj zakon nije njen, već Narodne skupštine, a u nastavku zakonodavnog postupka i predsednik Republike ima odgovarajuća ovlašćenja u odnosu na njega.

Prema Poslovniku Narodne skupštine predlagač zakona – konkretno, Vlada u slučaju zakona o eksproprijaciji – ima pravo da povuče predlog zakona iz procedure sve do završetka pretresa predloga zakona na sednici Narodne skupštine, ne i nakon što je Skupština izglasala zakon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari